streda, 26. júna 2013

Rebarborové crumble


     Priznám sa, crumble som ešte nikdy pred týmto receptom nerobila a teda ani neviem, či je tento postup úplne správny (Zainteresovaní, ak chcú, nech sa vyjadria :-)). Ale aj tak si myslím, že je to jeden z dezertov typu "hoď tam čo máš doma a čo máš rada", takže som tomu až takú vážnosť neprikladala. Každopádne pokus vypálil dobre a k všeobecnej spokojnosti. Pre tých, ktorí by sa chceli nechať inšpirovať, nech čítajú ďalej.
 
Rebarborové crumble
 

Na 1 pekáč (ako na obr., cca 40 cm dĺžka): 
 
  • rebarbora 4 stonky
  • mleté mandle asi 100 g
  • amaretti cca 10 ks
  • hnedý cukor 1 šálku
  • plátky mandlí na posypanie
  • hladká múka 1 šálka
  • škorica 1/2 ČL
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka soli
  • ovsené vločky 1/2 šálky
  • maslo nakrájané na kúsky 1/2 šálky
1 šálka = 2 dcl
 
 
Rebarborové crumble

- Rúru si predhrejeme na 180°C.
 
- Rebarboru nakrájame na kúsky dlhé asi 2 cm, obalíme v mletých mandliach, zmiešame s rozdrvenými amaretti a routo zmesou pokryjeme dno pekáča. Posypeme 1/2 šálky cukru.
 
- V mise zmiešame múku, 1/2 šálky cukru, ovsené vločky, soľ, zázvor a škoricu a premiešame. Pridáme maslo a trením zmesi medzi prstami vytvoríme posýpku.  
 
- Posýpkou prikryjeme rebarboru na pekáči a pokryjeme mandľovými plátkami. Pečieme cca 20-30 min. alebo kým rebarbora nezmäkne.  
 
- Podávame teplé, najlepšie s vanilkovou zmrzlinou alebo doplnené o iné čerstvé sezónne ovocie, papáme lyžičkami.  
 


 A takto sme si crumble vychutnávali my
...obložené čerstvými jahodami, s kávičkou a slnečnými lúčmi v záhradnom altánku :-)

 

♡♡♡
 

piatok, 21. júna 2013

Mangorita


     A je tu posledný z receptov, ktoré som pripravovala pre časopis Emma. Je to tequilový cocktail z manga. Mne sa vydaril trochu hustejšej konzistencie, takže by sa dalo hovoriť aj o mangovom pyré s tequilou :-) Slinky sa mi zbiehajú, keď vidím tú fotku!


Mangorita
Foto: Laura Witteková


Pre 4 osoby
  • mango 2 ks
  • limetka 1 ks
  • tequila 4PL
  • kocky ľadu cca 6 ks

- Mangá ošúpeme a rozkúskujeme a spolu s kockami ľadu rozmixujeme. 

- Mangové pyré vlejeme do šejkra, pridáme šťavu z limetiek a tequilu a šejkrujeme. 

- Vlejeme do koktejlových pohárov a ozdobíme lístkami mäty.

štvrtok, 20. júna 2013

Orecchiette s krevetami a cherry paradajkami



Svieže ľahké letné chute, ideálne do týchto horúčav! Nechajte sa inšpirovať! ;-)


Orecchiette s krevetami a cherry paradajkami
Foto: Laura Witteková
 

Pre 4 osoby budeme potrebovať:
  • cestoviny orecchiette 400g
  • krevetky 300g (čerstvé, mrazené, predvarené)
  • cherry paradajky 300g
  • citrón 1ks
  • lístky bazalky
  • extra panenský olivový olej 6PL
  • morská soľ

- Cestoviny uvaríme al dente v osolenej vode, scedíme, pokvapkáme trochou oleja, aby sa nám nezlepili a necháme chladnúť. 

- Krevety pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme marinovať. Majú sa použiť surové, ak by ste však nemali na tento krok odvahu, odporúčam kúpiť mrazené predvarené. Ak odvahu budete mať, je lepšie použiť už raz mrazené krevety, kde sa nízkou teplotou zničili možné riziká vyplývajúce zo surovej ryby. 

- Paradajky prekrojíme na polovice a zmiešame s olejom a natrhanými bazalkovými lístkami. 
 
- Orecchiette pridáme k paradajkovej zmesi a premiešame, aby sa prepojili chute. Pridáme krevety zliate zo šťavy a premiešame. 

- Jedlo podávame po vychladnutí ako cestovinový šalát. Solíme až tesne pred konzumáciou, aby paradajky nepustili šťavu.

streda, 19. júna 2013

Olivovo-kuracie špízy s pistáciami


     Druhým zo štyroch receptov pre časopis Emma boli tieto chutné špízy. Je to naozaj delikátna chuťovečka, aj keď nevýhodou bolo, že tie pistácie z nich dosť padali :-( Ak by vás však zvádzalo nahradiť ich niečim iným, nerobte to! Práve ony dodávajú špízikom neopakovateľnú chuť! Tak do toho!

Olivovo-kuracie špízy s pistáciami
Foto: Laura Witteková

Pre 4 osoby si pripravíme:
  • kuracie prsia 600g
  • vajcia 2 ks
  • čierne olívy bez kôstky 100g
  • mladá cibuľka 1ks
  • strúhaný syr pecorino stagionato 100g
  • nátierkový syr 100g 
  • pistácie 150g
  • morská soľ

- Mäso nakrájame na kocky a spolu s vajíčkami, pecorinom a soľou rozmixujeme. Pridáme cibuľku a olivy a pokračujeme v mixovaní až kým nedosiahneme homogénnu konzistenciu. 

- Mokrými rukami formujeme guľôčky veľkosti orecha a varíme nad parou 15 minút. 

- Guľky necháme vychladnúť a potom ich celé pokryjeme nátierkovým syrom. Obalíme v nasekaných pistáciách a napichujeme na špízy. Podávame s olivami a šalátom. 


Olivovo-kuracie špízy s pistáciami
Foto: Laura Witteková

utorok, 18. júna 2013

Cherry paradajky s avokádovým krémom


     Ahojte, dnes vám predstavím prvý z receptov, ktorý som pripravila pre Emmu
Ide o chuťovky vhodné na príležitosti, keď sa potrebujete blysnúť pred hosťami. Dá to trochu práce, napokon ako každá jednohubka, ale práca ide rýchlo a výsledok stojí za to. 
Nevýhodou tohto jedla je, že nie je dobré ho pripravovať v predstihu, nakoľko zelený avokádový krém, aj napriek prítomnosti limetovej šťavy, v krátkom čase zhnedne. Ak teda chystáte viacero jedál, toto si nechajte na koniec.



Cherry paradajky s avokádovým krémom
Foto: Laura Witteková

Suroviny 4 osoby:
  • cherry paradajky typu San Marzano (podlhovasté) so stopkou 12 ks
  • avokádo 1 ks
  • limetka 1ks
  • citrón 1/2 ks
  • malý zväzok pažítky
  • morská soľ

- Paradajky pozdĺžne prekrojíme tak, aby na nich ostala stopka, ktorá poslúži na uchopenie. Opatrne vyberieme zrnká.

- Avokádo ošúpeme, nakrájame a spolu s limetovou a citrónovou šťavou rozmixujeme.

- Krém dosolíme podľa chuti a plníme ním paradajky (napr. igelitovým vreckom, na ktorom sme odstrihli konček).

- Dozdobíme nakrájanou pažítkou.

pondelok, 17. júna 2013

Mojich 5 minút slávy...v júlovej Emme


     Drahí moji, 
mnohí, čo ma sledujete aj na súkromnom FB profile, ste už zaregistrovali môj malý - veľký úspech. Rada by som sa oň podelila aj s vami, ostatnými mojimi priaznivcami, ktorých si veľmi vážim a bez ktorých by som samozrejme nebola tam, kde som! Preto vám touto cestou chcem poďakovať za nasledovanie a každý jeden komentár pod mojimi príspevkami.
     A teraz prejdem k onomu inkriminovanému...Totiž mala som tú česť sa vlastnými receptami podieľať na tvorbe júlového čísla časopisu Emma, odkiaľ ma oslovila milá kočka Broňka Horváthova, ktorá mi rezervovala trojstránku mesačníka. 
Najprv som váhala, či ponuku akceptovať. Nie som totiž v týchto veciach veľmi bezprostredná a spontánna, nie som zvyknutá na pozornosť a tiež je to zodpovednosť pripraviť niečo špeciálne, čo však ešte nebolo na blogu, ľahké, svieže, letné, chutné a ešte aj aby mi to na ten prvýkrát vyšlo! Áno, recepty som robila po prvýkrát v deň D, nakoľko som nemohla použiť tie, ktoré už na blogu boli publikované. A iné som v zálohe nemala, keďže s vami všetky zdieľam.

     Bola som rada, že sme sa dohodli na fotení u mňa na byte, nakoľko si neviem predstaviť ako by som jedlo chystala vopred a niesla niekam v obedároch, obzvlášť, keď malo ísť o svieže jedlá, ktoré sú náchylné na rýchle vädnutie :-) (ako to bolo pri mojich predchodkyniach a za to vás obdivujem dievčatá!).
     Našťastie som všetko stihla načas, aj keď mi nebolo všetko jedno :-) 

Dievčatá z Emmy prišli milé, usmiate, sympatické a tu je výsledok: 







Autor článku: Broňa Horváthová
Foto: Laura Witteková
Make-up: Eliška Pichoňská


Na receptíky sa môžete tešiť nasledujúcich príspevkoch.

Krásny slnečný deň praje Dora!


nedeľa, 16. júna 2013

Pečená špargľa s plackami z kozieho syra


     Mňam, mňam, mňam, takto by sa dalo troma slovami charakterizovať toto papaníčko. Nevedela som do čoho skôr zobnúť, také to bolo fajnové! Rada sa s vami podelím o návod na tento pôžitok, ktorý nemám z vlastnej hlavy. Ide totiž o tretí recept zo série KochAbo. Nech sa páči. 





Pre 2 osoby budeme potrebovať:

  • zelená špargľa 10 ks
  • hlávkový šalát 1/2 ks
  • čerstvý kozí syr cca 75 g
  • tymián 4 stonky
  • vajcia 3 ks
  • múka cca 60 g
  • jablko 1 ks
  • kapary 2PL
  • olivový olej 4PL
  • jablčný ocot
  • horčica 1 PL
  • maslo 2 PL
  • soľ a korenie



1. Rúru si predhrejeme na 190°C. Špargľu umyjeme, ošúpeme spodnú tretinu a odrežeme drevnaté stonky. Rozložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme 1 PL olivového oleja, osolíme a pečieme asi 12 min.

2. Uvaríme dve vajcia. Olúpeme ich a nakrájame na preferovaný tvar. Šalátové listy natrháme na menšie kusy, pridáme k nemu jablko nakrájané na kocky a vajíčka.
 
3. Zo zvyšného vajca oddelíme bielko od žĺtka, z bielka so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Zo žĺtka, kozieho syra, lístkov tymiánu a múky vymiešame hladkú masu. Zľahka do nej vmiešame sneh z bielkov. Ak je cesto tuhé, primiešame trochu mlieka alebo vody.

4.  Maslo rozpustíme na panvici. Polievkovou lyžicou na panvicu lejeme kôpky cesta a formujeme malé placky. Pečieme z každej strany cca 3 min. do zlatista. Upečené placky prikladáme k špargli do rúry vyhriatej na 50°C.
 
5. Kapary nakrájame nadrobno. Z 3 PL olivového oleja, octu, kapár, prípadne aj horčice, soli a čierneho korenia pripravíme zálievku.
 
6. Šalát rozdelíme na taniere a poukladáme naň špargľu alebo šalát servírujeme zvlášť. Polejeme marinádou a podávame s koláčikmi z kozieho syra. 

♡♡♡


sobota, 15. júna 2013

Jarný šalát s pečenou fetou


      Druhým receptom zo série KochAbo je šalátik, osviežujúci, chutný a originálny.
Nikdy by mi nenapadlo dať do šalátu sušené brusnice. Výborný nápad! A pečená feta bola pre mňa tiež novým kulinárskym zážitkom. Viem, asi mám ešte dosť veľké medzery. A preto budem v kuchyni čarovať i naďalej.




Pre 2 osoby si pripravte:
  • špenát 150 g
  • feta 200 g
  • mandľové plátky 20 g
  • brusnice 40 g
  • červená cibuľa 1ks (mne bola poslaná biela, tak som použila tú)
  • sójová omáčka 1PL
  • sézam 1PL
  • fitnesový chlieb 4ks
  • olivový olej 3PL
  • balzamikový ocot 2PL
  • cukor štipka
  • soľ a korenie štipka
- Fetu nakrájame na plátky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme sezamom. Pečieme pri 200°C cca 15 min.

- Umytý šalát, cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a brusnice premiešame. Z olivového oleja, balzamikového octa a sójovej omáčky, štipky soli, cukru a čierneho korenia vymiešame dressing.

- Šalát zľahka premiešame s dressingom a spolu s fetou naservírujeme. Posypeme mandľovými lupienkami a podávame so zdravým chlebíkom.

Vyskúšajte!

piatok, 14. júna 2013

Špagety so šalviovým maslom a pečenými paradajkami

     
     Ako som už bola bývala sľúbila v predchádzajúcom príspevku o službe KochAbo, postupne vám predstavím všetky recepty, podľa ktorých som varila. Dnes, ako to už nadpis k tomuto príspevku napovedá, to budú cestoviny.



     Tento recept sa mi pozdáva, nakoľko bol veľmi jednoduchý a rýchly, ale zároveň chutný a pre mňa aj v niektorých aspektoch inovatívny, konkrétne v tej šalviovej omáčočke. Jej spôsob prípravy som dovtedy nepoznala, ani nepoužívala. Určite sa k tomuto receptu v budúcnosti vrátim a možno ho vyskúšam aj s inými bylinkami. Ak to bude stáť za to, môžete sa tešiť na blogu.
A tu je postup:

Suroviny pre 2 osoby:
  • špagety 250 g
  • cherry paradajky 250 g
  • šalvia cca 12 lístkov
  • maslo 50 g
  • syr pecorino 40 g
  • voda z cestovín cca 200 ml
  • soľ a korenie
- Rúru si predhrejeme na 200°C. Paradajky dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie do predhriatej rúry asi na 15 min. 

- Cestoviny dáme variť do horúcej, osolenej vody a varíme al dente cca 10 min.

- Na väčšej panvici rozpustíme maslo, pridáme šalviu a necháme chvíľu opekať (Pozor: akonáhle sa na lístkoch objavia hnedé alebo biele škvrny, ihneď panvicu stiahneme z ohňa). 

- Z cestovín odoberieme asi po 2 min. varenia uvedené množstvo vody a pridáme do panvice so šalviovým maslom. Varíme cca 5 min, kým nedosiahneme krémovú konzistenciu. 

- Uvarené a scedené cestoviny premiešame so šalviovým maslom a naservírujeme na taniere, paradajky rozdelíme rovnomerne na taniere a podávame posypané strúhaným pecorinom.

nedeľa, 9. júna 2013

Varenie zdravo, jednoducho a rýchlo = KochAbo


      Milí moji, dnešný príspevok nebude len o receptoch. 
Nedávno som bola oslovená mladou rakúskou firmou KochAbo. Nakoľko sa snažia etablovať na slovenskom trhu, poprosili ma, či by som nemala záujem otestovať ich služby.
     Ich činnosť spočíva v tom, že doručujú čerstvé potraviny a k tomu priliehavé, originálne recepty priamo do domácností. Všetko príde v správnom množstve pravidelne v pondelok večer priamo domov a ich zákazníci potom už iba navaria podľa receptu. 
     V Rakúsku je tento systém aktívny približne rok a vraj aj veľmi úspešný. Na Slovensku to celé vypuklo 29. apríla pod názvom “vardoma”  www.vardoma.sk. 

Ako to funguje

     Online si objednáte box so surovinami na prípravu troch rôznych jedál pre Vami zadaný počet osôb 1, 2 alebo 4. Na výber máte klasické a vegetariánske menu.
Výhodou je, že ak sa rozhodnete túto službu využívať pravidelne každý týždeň alebo každé 2 týždne, nemusíte zakaždým zadávať svoje údaje. Pri prvej objednávke sa zároveň aj zaregistrujete a zvolíte frekvenciu dodávania. Automaticky vám budú potom doručované balíky každý / každý druhý pondelok. Ak sa rozhodnete, že už tieto služby nechcete využívať, jednoducho sa prihlásite a dodávku pozastavíte alebo zrušíte.
Myslím, že všetky ostatné prípadné nejasnosti by mohli byť zodpovedané tu

Plusy a mínusy:
+ dodávateľmi potravín sú rakúske firmy, čo by mohol byť na jednej strane problém pre národovca, ale priznajme si, rakušania mávajú predsa len lepšiu kvalitu potravín
+ doručenie zdarma
+ ak vardoma niekomu odporučíte, tento pri svojej objednávke dostane zľavu 10Eur a vám bude pripísaný na vardoma účet kredit v tej istej hodnote
- vegetariánsky box je možné objednať len pre 2 osoby
- systém môžu využívať len ľudia, ktorí majú možnosť si dať zásielky doručiť do okresu BA, MA, SC a PK
- / + niektorí by mohli mať problém s tým, že nie je možné platiť na dobierku, ale podľa môjho názoru je tento systém omnoho pohodlnejší

Ako to prebiehalo u nás

     Keďže som mala záujem o vegetariánske recepty, neostávalo mi nič iné ako objednať si balíček pre 2 osoby. Tento vás vyjde 42 Eur s DPH. 
     Po uskutočnení objednávky vám najbližší pondelok večer medzi 18 a 21 kuriér doručí veľký balík plný čerstvých surovín na prípravu jedál z menu, ktoré ste si zadali. Garantujem vám, že po otvorení krabice budete mať chuť vyskúšať všetko naraz! :-) 
Suroviny sú zrozumiteľne označené, čerstvé, svieže, zelenina je čistá a všetko dôkladne zabalené.
K potravinám je samozrejme priložená aj brožúrka s receptami. Napríklad ako tento
ukážkový receptový zošit


Plusy a mínusy:
+ jednotlivých surovín je väčšinou viac ako pre 2 osoby, takže sa v pohode nasýtia aj 3, možno 4 ľudia, prípadne vám zostane na ďalší deň alebo iný, vlastný recept
+ brožúrka s receptami má predierkované stránky, takže si ich môžete odložiť do zakladača a kedykoľvek sa k nim vrátiť

+ vaša brožúrka obsahuje všetky recepty na daný týždeň a teda nielen tie, ktoré ste si zadali, čo je výhodou napr. na inšpiráciu pri varení po zvyšné dni v týždni 
+ na konci brožúry je uvedený zoznam surovín, slovenský preklad z nemčiny a k nim podrobné zloženie a spôsob uskladnenia, sympatické riešenie
+ každý týždeň dostanete v boxe nový receptový zošit, recepty sa neopakujú, sú stále nové a výnimočné
+ recepty sú čo do prípravy jednoduché a rýchle, ale pestré a bohaté na živiny 
 - recepty boli pre mňa písané mätúcim spôsobom, preskakuje sa z jednej čiastkovej prípravy do druhej, musela som sa vracať v krokoch späť, aby som pochopila čo s čím :-)
- myslím, že pre SK spotrebiteľa je cena dosť vysoká, možno pre rakúskeho primeraná, ale som si istá, že napr. v Bratislave si tento systém klientelu nájde. Na druhej strane viem, že platím za kvalitu, žiadna Čína a polohniloby
-  ochrancovia prírody by mohli byť v rozpakoch z množstva obalového materiálu, nakoľko musí byť každá surovina zabalená zvlášť

- niektoré suroviny by mohli byť problematické z hľadiska trvanlivosti, napr. sa mi stalo, že zo špenátových listov som už na druhý deň po doručení musela polovicu vyhodiť


Varím, varíš, varíme

Prejdime teraz k vareniu. Vegetariánske menu 21. týždňa (21.-26.5.), teda toho môjho pozostávalo z nasledovných troch jedál:


Špagety so šalviovým maslom a dusenými paradajkami 






Jarný šalát s pečenou fetou



Kozí syr s oprážanou špargľou

Na recepty sa môžete tešiť v budúcich príspevkoch. Pre mňa boli aj čiastočne novou inšpiráciou, ale nadmieru chutné a presne podľa môjho gusta. Verím, že sa budú páčiť aj vám.

Záver:

Myslím, že systém Vardoma si svojich priaznivcov aj na Slovensku určite nájde. Majú na to mnoho predpokladov a svedčí o tom nespochybniteľná kvalita a spoľahlivosť ich služieb, o ktorej som mala možnosť sa presvedčiť. Dovolím si tvrdiť, že podmienky na našom trhu majú na to celkom priaznivé. V dnešnej uponáhľanej dobe už nie je v móde stravovať sa po reštauráciách, ľudia sa vracajú k jednoduchosti, striedmosti a preferujú domácu produkciu. Na druhej strane je na to popri pracovnej vyťaženosti veľmi málo času. V takomto prípade KochAbo brnklo na tú správnu strunu, aj vlk sýty, aj ovca celá.
Už len dodám, že doladení menších detailov a vychytaní múch, ktoré sa na začiatku podnikania v nových vodách určite nájdu, môžem s čistým svedomím prehlásiť, že ide o 100%-nú firmu. 
Osobne im veľmi držím palce!



 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...