nedeľa, 23. decembra 2012

Vianočka s marcipánom


Mäkká, nadýchaná a voňavá k rannému kakavku, ale aj k poobedňajšej káve :-)



Ingrediencie:

  • hrozienka 50 g
  • rum 4 PL
  • kandizované višne 20 g
  • mandle 100 g
  • droždie 30 g
  • kryštáľový cukor 80 g
  • vlažné mlieko 150 ml
  • polohrubá múka 400 g
  • štipka soli
  • vanilkový cukor 1 balíček
  • strúhaná citrónová kôra z 1 citrónu
  • žĺtky 3 ks
  • vajce 1ks na potretie
  • marcipán pokrájaný na kocky 100 g
  • zmäknuté maslo izbovej teploty 100 g
  • cukor na posypanie

Vytiahneme maslo a necháme ho zmäknúť. Hrozienka namočíme do rumu, aby nabobtnali.
Z polovice mlieka, 1 ČL cukru a droždia si pripravíme kvások. 
Múku preosejeme a pridáme k nej soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru, hrozienka, višne, žĺtka, marcipán, zvyšné mlieko, cukor a kvások, trochu premiešame a pridáme maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť hodinu, počas ktorej ho ešte dvakrát premiesime. 
Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 častí. Najprv si vyvaľkáme šúľky zo 4 častí, tie zapletieme a vytvoríme tak bázu vianočky, potom 3 ako vrkoč a tie položíme na bázu. Nakoniec zvyšné dva obtočíme okolo seba a položíme na samý vrch. Návod nájdete napr. tu alebo ešte lepšie to vysvetľuje mamina Jaroslava Žídka v relácii Nebíčko v papuľke z 15.12.2012.
Hotovú vianočku upevníme špajlami tak, že ju na viacerých miestach zhora poprepichujeme cez všetky tri vrstvy a vršky necháme trčať, aby sme ich mohli uchopiť pri vyťahovaní.
Vianočku necháme ešte 20 min. kysnúť, potom ju potrieme rozšľahaným vajíčkom, do každej oblinky zapichneme jednu mandľu a pečieme pri 180 °C 20 min., potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ďalších 20 min. Po upečení vianočku poprášime práškovým cukrom.

nedeľa, 16. decembra 2012

Torta angelica


    Torta angelica alebo anjelska torta je v Taliansku veľmi obľúbeným vianočným "centrotavola" (teda dekorácia v strede sviatočného stola). Pripomína našu vianočku a samozrejme nájdeme nespočetne veľa receptov s rôznymi obmenami. U nás sa piekla po prvýkrát, ale isté je, že nie posledný. 
Pripomína nádherný vianočný veniec, takže plní aj dekoračnú funkciu. Upečený koláčik je jemný, nadýchaný a hlavne neskutočné lahodný. Je ideálny ako chutné raňajky počas sviatočných dní. Aj keď je jeho príprava náročnejšia a vyžaduje si aspoň pol dňa, keď ochutnáte výsledok, poviete si, že to stálo za to. U nás sa dlho neohriala... 

   


Suroviny na kváskové cestíčko: 
  • 75 g vody
  • 135 g múky
  • 13 g droždia
  • 1 ČL cukru

Suroviny na cesto:
  • 120 g masla
  • 100 g čokolády na varenie posekanej na kocočky
  • 400 g múky
  • 120 g mlieka
  • 1 ČL soli
  • 3 žĺtka
  • 75 g cukru

Okrem toho:
  • 1 bielok
  • 150 g práškového cukru
  • 50 g masla na potretie



1. Najprv si pripravíme kváskové cestíčko. Vo vode rozpustíme cukor, pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým sa nám suroviny nerozpustia. Pridáme múku a vymiesime hladké cestíčko, ktoré vyformujeme do gule. Cestíčko umiestnime do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút (alebo až do zdvojnásobenia objemu).

2. Medzitým si pripravíme cesto. Mlieko zmiešame s cukrom, soľou, pridáme žĺtka a metličkou rozhabarkujeme. Pridáme múku a vymiešame. Nakoniec vmiesime zmäknuté maslo a cesto aspoň 10 minút miesime až kým nie je elastické a oddeľuje sa od podložky.

3. Keď máme cestíčko vykysnuté, hnetením ho spojíme s vymieseným cestom tak, aby vzniklo jednotné a kompaktné cesto, ktoré umiestnime do misky, ktorej steny sme si vytreli maslom a necháme kysnúť aspoň 2 hodiny (alebo až do zdvojnásobenia objemu).

4. Po uplynutí potrebného času cesto umiestnime na podložku a bez toho, aby sme ho miesili, ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke 2-3 mm, potrieme roztopeným maslom, posypeme čokoládovými kúskami a zavinieme do rolády.

5. Vezmeme si tenký a ostrý nôž, ponoríme ho do múky a rolku po celej dĺžke pozdĺžne prekrojíme. Dve vzniknuté časti otočíme reznou stranou nahor, aby bolo vidno vnútro koláča, a navzájom ich poprepletáme. Vrkoč vyformujeme do tvaru venca, umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztopeným maslom. Necháme kysnúť 30-40 minút na teplom mieste do zdvojnásobenia objemu.

6. Tortu pečieme pri 180°C cca 25 minút. Približne v polovici doby pečenia tortu skontrolujeme, či nie je príliš tmavá, ak áno, tak ju prikryjeme alobalom a pokračujeme v pečení.

7. Polevu pripravíme tak, že vidličkou rozhabarkujeme bielok s práškovým cukrom a tortu po dopečení ihneď polejeme.


Tip: čokoládu môžeme nahradiť hrozienkami alebo kandizovaným ovocím, prípadne ju môžeme doplniť o posekané orechy.

♡♡♡

sobota, 15. decembra 2012

Mostaccioli d´Abruzzo


     Mostaccioli (čítaj "mostaččoli") sú druhým receptom, ktorým som prispela do vianočného magazínu MIAU. Ide o jednen z typických talianskych vianočných koláčikov. Ich podoba a zloženie má však veľa verzií, ktoré sa od seba viac, či menej líšia v závislosti od tradície konkrétneho regiónu. Toto je autentický tradičný rodinný recept z regiónu Abruzzo. 

Na cca 20 ks budeme potrebovať:
  • med 100g
  • cukor 100 g
  • nasekané opražené mandle 100 g
  • kakao 30 g
  • 30 g čokolády na varenie rozpustenej nad parou s 1 dcl extra panenského olivového oleja
  • veľké vajce 1ks
  • škorica 1 ČL
  • strúhaná kôra z jedného pomaranča
  • likér „Strega“ 1 dcl (môžeme nahradiť Amarettom alebo Rumom)
  • prášku do pečiva 1/3 vrecúška
  • múka hladká 330 g
  • mleté klinčeky a zázvor podľa chuti 

Na čokoládovú polevu:
  • čokoláda na varenie 100 g
  • maslo 15 g
  • med 1 PL
  • mlieko alebo smotana na šľahanie 60 ml

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a z cesta vyformujeme jemne spľasnutý valček. Ten pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie 15-20 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z rúry ihneď krájame na plátky a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu tak, že čokoládu spolu s maslom a medom miešame vo vodnom kúpeli za postupného pridávania mlieka až kým nedosiahneme požadovanú hladkú a tekutú konzistenciu. Koláčiky ponárame do čokolády a vyberáme pomocou kuchynskej pinzety. Necháme odkvapkať od prebytočnej čokolády na mriežke alebo na papieri na pečenie.

piatok, 14. decembra 2012

Citrónové kolieska


     Už sa nám dosť dlho a čoraz intenzívnejšie zvianočnieva a priznám sa, veľmi nemám čas venovať sa blogu a vytváraniu atmosféry. Nie každý rok sa zadarí, aby boli priaznivé podmienky i nálada a tak som tento rok z istých smutných rodinných dôvodov k Vianociam ešte stále nič neupiekla...ak teda nerátam tzv. vyžiadané recepty. Jedným z nich boli tieto citrónové kolieska pre decembrový MIAU. Nech sa páči! 





Na cca 30 ks: 

  • maslo 160 g 
  • práškový cukor 80 g
  • múka 240 g
  • maizena 20 g
  • strúhaná kôra z 2 citrónov
  • citrónová šťava 2-3 PL
  • soľ
  • kandizovaná kôra z citrusov na ozdobenie
  • práškový cukor na posypanie

1. Zmäknuté maslo a cukor spolu vyšľaháme, pridáme citrónovú kôru a šťavu, múku, maizenu a soľ. Vypracujeme mäkké a kompaktné cesto, ktoré vyformujeme do tvaru šúľka s priemerom cca 4 cm a ten uložíme na 2 hodiny do chladničky.

2. Po uplynutí potrebného času si rúru predhrejeme na 180 °C. Šúľok krájame na cca 1 cm hrubé plátky, každý plátok ozdobíme pár kúskami kandizovanej citrusovej kôry a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

3. Pečieme približne 13 minút, koláčiky by nemali stmavnúť. Po vybratí z rúry necháme ochladnúť a následne koláčiky vložíme do vrecúška s práškovým cukrom, jemne ponatriasame tak, aby sa celé pekne obalili. Ak máme obavy, môžeme koláčiky poprášiť aj na podložke.

A pre tých, ktorí sú zvedaví, tu je malá ukážka môjho príspevku v MIAU. Som rada, že moje meno ohlo figurovať vedľa tak šikovných dievčat ako Lubka, Martinka, Andrejka a Zuzka.






 
 Ďalšie recepty na určite veľmi chutné vianočné koláčiky nájdete u dievčat na ich blogoch:

Lubka: Choccorrol de vainilla
Maťka: Dulce de lece
Andrejka: Hami mňami
Zuzka: Na tanieri
.
alebo v najnovšom MIAU.

streda, 12. decembra 2012

Soupe à l'oignon gratinée - Gratinovaná cibuľačka


Milujem túto polievku. Je to jedna z mojich najobľúbenejších. Po tom, čo som ju jedla u Juhása som jej podľahla už úplne.A tak sa teraz teším, že som sa ju naučila a viem si francúzsku atmosféru vytvoriť aj doma. Je ideálna na zimné obdobie, vie krásne zahriať a tiež zasýtiť. Aj keď...nikoho iného u nás doma nepreoslovila. Podľa mňa sú to len predsudky voči cibuli, keď niekto cibuľačku ani neochutná, lebo "cibuľa". A ako je to so zdravou cibuľou u vás?

.
Na 6 porcií si pripravíme:
  • biela cibuľa 700 g
  • maslo 60 g
  • múka 2 PL
  • mäsový vývar 1,5 l 
  • bobkový list
  • tymián
  • rozmarín
  • soľ
  • korenie 
  • chlieb alebo francúzsku bagetu
  • syr ementálskeho typu (ale ja - parmezán) 250 g
Cibuľu nakrájame na tenučké plátky a v hrnci s roztopeným maslom ju necháme zmäknúť a zosklovatieť na miernom plameni. Cibuľa nesmie zhnednúť, len zostať priesvitná, preto sa vyzbrojte trpezlivosťou a nechajte ju na miernom ohni za častého miešania aspoň pol hodinu. 
Pridáme múku, soľ a korenie a miešame až kým sa zmes nezačne lepiť na dno hrnca. Vtedy prilejeme vývar (najlepšie hovädzí, ktorý sa však dá nahradiť kuracím). Z byliniek si urobíme zväzok,vhodíme do polievky, zvýšime plameň a necháme zovrieť. Oheň zmiernime a polievku necháme mierne bublať 45 minút. 
Chlebík alebo bagetu nakrájame na asi 1 cm plátky a z oboch strán opečieme - urobíme hrianky. Keď je polievka dovarená, vyberieme bylinky a polievku umiestnime do zapekacích misiek - tzv. Cocotte, navrch položíme plátok pečiva a navrch bohato nastrúhame syr.
Gratinujeme v rúre na grile kým sa syr neroztopí a nevytvorí kôrku. Ihneď podávame.
Tip pre tých, ktorí nemajú zapekacie misky: V rúre na grile gratinujte iba chlieb so syrom. Ochudobníte sa síce o krustu na polievke, ale bude aspoň na chlebíku. Ako môžete vidieť na foto, bol to aj môj prípad. Dúfam, že si Cocottky skoro zoženiem a budem môcť vyskúšať plnohodnotnú soupe à l'oignon. Už sa teším! :-)

streda, 5. decembra 2012

Cannelloni ricotta e bietola - Cannelloni s ricottou a mangoldom


     Ešte cez víkend sme mali na záhrade krásne mangoldove listy. Bola by škoda ich nezužitkovať a tak som trošku obmenila starú taliansku klasiku "cannelloni ricotta e spinaci" na "cannelloni ricotta e bietola".



Na 20 cannelloni budeme potrebovať (jedna porcia je asi 4-5 cannelloni, podľa hladu)
  • plátky na lasagne 10 ks
  • bešamel - recept viď tu - z polovice dávky
  • ricotta 150 g
  • mangold odstopkovaný a natrhaný na menšie kúsky 200 g
  • bazalka 1 zväzok
  • vajce 1ks
  • strúhaný parmezán 50 g
  • štipku strúhaného muškátového orecha
  • extra panenský olivový olej 2 PL
  • soľ
  • maslo na vytretie formy a pár plátkov navrch
Najprv si pripravíme plnku. Do veľkého hrnca dáme asi 2 dcl vody a mangold, ktorý po vrchu posolíme. Keď mangold zmäkne, scedíme ho a spolu s bazalkou rozmixujeme. Zelenú zmes zmiešame s ricottou, vajcom, 25 g parmezánu, trochou soli a strúhaného muškátového orieška. 
Zoberieme si menší, ale hlboký plech alebo jenskú misu, ktorú si vytrieme maslom.
Do hrnca s vriacou a osolenou vodou vlejeme olej a varíme plátky lasagní, ktoré vytiahneme akonáhle zmäknú a dajú sa ohýbať. Ihneď ponoríme do studenej vody, aby sme zastavili proces varenia a umiestnime na čistú kuchynskú utierku. 
Pripravíme si bešamel.  
Plátky lasagní po šírke rozrežeme na 2 časti, aby sme získali 20 ks. Do prvej tretiny plátku umiestnime po šírke plnku a zavinieme do rolky. Ja som plnkou trochu šetrila, lebo som sa bála, že bude bokmi vytekať. Ale nestalo sa tak a preto si kľudne doprajte, inak budú rolky spľasnuté, ako tie moje :-) Rolky poukladáme na plech tesne vedľa seba.
Na záver všetky rolky polejeme pripraveným bešamelom, posypeme zvyšným parmezánom, navrch ešte poukladáme plátky masla a dáme piecť na 30 - 40 min. pri 180°C.

sobota, 1. decembra 2012

Tekvicová polievka s hruškami a zázvorom


     Príjemne jemná a prekvapivo sladkasto podmanivá...určite oslovila.




Na cca 6 porcií si pripravíme:

  • tekvica 1 kg
  • hrušky 4 ks
  • cibuľa 1 ks
  • zeleninový vývar 1 l
  • soľ
  • strúhaný zázvor 1 ČL
  • nízkotučný jogurt na dochutenie a dozdobenie


1. Rúru si predhrejeme na 180°C. Tekvicu nakrájame na kúsky aj so šupou, hrušky na tenké plátky, cibuľu ošúpeme a necháme vcelku. Všetko dáme piecť na papieri na pečenie na cca 30 - 40 min zo zmäknutia tekvice.

2. Tekvicu po upečení ošúpeme a spolu s hruškami a cibuľou zalejeme asi tretinou vývaru. Rozmixujeme ponornými mixérom dohladka, dolejeme vývar. Ďalej pridáme zázvor, dosolíme, môžeme aj okoreniť a ešte 10 - 15 min. povaríme. Servírujeme s plátkom pečenej hrušky alyžičkou jogurtu alebo smotany.



♡♡♡

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...