streda, 28. novembra 2012

Focaccia con prosciutto crudo e fichi (Focaccia so šunkou crudo a figami)


     Zaujímavá kombinácia chutí sladká - slaná, doplnená o chutný kus pečiva, ktorý zasýti. Osobne však musím povedať, že mi viac chutí samotné a čisté prosciutto e fichi.

 
Na focacciu:
  • 350 g polohrubej múky
  • 180 ml mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 20 g droždia
  • štipku soli
  • 70 g masla
  • hrubozrnná soľ
  • vetvička rozmarínu
  • olivový olej
Na obloženie:
  • 8 plátkov šunky crudo
  • 5 fíg
  • pár lístkov čerstvej bazalky
  • olivový olej
Ak máte svoj osvedčený recept na focacciu, môžete použiť ten, v opačnom prípade postupujte nasledovne: Do hrnčeka nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor, rozmrvené droždie a necháme vykysnúť kvások.
Do misy preosejeme väčšiu časť múky, pridáme štipku soli, prilejeme vykysnutý kvások a roztopené vlažné maslo. Vypracujeme cesto, do ktorého podľa potreby zapracujeme zvyšnú múku, aby vzniklo vláčne stredne tuhé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Po vykysnutí ceto rozvaľkáme a umiestnime na vymastený plech. Popicháme vidličkou, potrieme olivovým olejom, posypeme hrubozrnnou soľou a lístkami rozmarínu. Dáme piecť na 180 C na cca 30 min.
Hotovú focacciu nakrájame na pláty, ktoré pozdĺžne prekrojíme. Dovnútra vložíme plátky šunky, nakrájané figy, lístky bazalky a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...