pondelok, 29. októbra 2012

Pikantné cestoviny s chlebovými omrvinkami


Dnes by som Vám rada predstavila cestovinový tanier, 
1. ktorý vám nezaberie veľa času
2. ktorý je úúúúplne jednoduchý čo do obtiažnosti prípravy
3. k príprave ktorého máme potrebné suroviny väčšinou doma
4. ktorý chutí božsky! 



Poďme na to (pre 4 osoby):
množstvá sú orientačné, ja idem vždy od oka

• 
dlhé cestoviny 320g
•  čierne olivy bez kôstok 80g
•  capperi 30g
•  čerstvá feferonka 1ks
•  zopár vetvičiek petržlenu
•  cesnak 1 strúčik
•  starý chlieb alebo strúhanku (ja - strúhanku) 40g
•  olivový olej extra vergine
•  soľ
.
Dáme variť cestoviny.
Cesnak, petržlenové lístky a feferónku si nakrájame na drobnúčko, to isté, ale zvlášť urobíme s olivami a kaparami (zopár si ich môžeme odložiť na dozdobenie taniera).
Chlieb rozmrvíme na malé kúsky a na panvici so 4 PL oleja ho necháme opražiť dozlatova (ak použijeme strúhanku, tak nemrvíme, ale rovno opražíme) a odložíme ho na tanier. 
Na panvici s 3 PL oleja jemne opražíme aromatickú pikantnú zmes, pridáme olivovú zmes, necháme pár minút prechádzať chute a primiešame opražené chlebové omrvinky. 
Uvarené cestoviny scedíme a hodíme ich na panvicu k ostatným surovinám. Dobre premiešame. Podávame ihneď, horúce, taliani odporúčajú si cestoviny ešte posypať syrom pecorino.

piatok, 26. októbra 2012

Bulharský zapekaný hrnček


...alebo spomienka na dovolenku. Už aj my sme vyskúšali Bulharsko. Pocity...všetko super až na to jedlo. Síce lacné, ale aj človek veľmi skromný, čo sa chuťových vnemov týka, pocíti istý deficit. Neviem, či to je kultúrou alebo len tým, že sme boli v hotelovej oblasti, kde sa varí menej kvalitne. Každopádne treba si nájsť to svoje miestočko, ktoré vám bude gastronomicky vyhovovať. Nám sa to podarilo a okrem iného sme mali možnosť ochutnať aj pečený šopský šalát v horúcej verzii. Práve ním som sa nechala inšpirovať pri príprave tohto zapekaného hrnčeka. Zdôrazňujem slovo "inšpirovať", lebo zatiaľčo Bulhari doň dávajú paradajky, papriky, balkánsky syr, vajce...ja som si zobrala, čo mi dala chladnička. Výsledok je trochu iný, ale takisto veľmi chutný. 


Pripravíme si:

paradajky
papriky
vajce aspoň 2ks
slanina
slaný balkánsky syr (príp. feta)
mozzarella alebo iný syr podľa chuti
soľ   
korenie
bylinky aké preferujeme 

Paradajky nakrájame a posolíme, dáme ich na 20-30 min. do sitka, aby pustili vodu, následne ich opláchneme. Ak nám nevadí, že budeme mať v hrnčeku po zapečení veľa šťavy, môžeme tento krok preskočiť.
Papriky a slaninu nakrájame na pásiky a spolu s paradajkami, syrmi, soľou a bylinkami vrstvíme do zapekacieho hrnčeka. Keď máme hrnček už navrstvený, jedno vajce si rozhabarkujeme a zalejeme ním obsah. Nakoniec ešte na celú masu rozbijeme vajce (ktoré necháme takto vcelku upiecť sa), posypeme syrom (ktorý sa roztápa - ja mozzarella), posolíme, posypeme mletými sušenými bylinkami a dáme na 20 min. zapiecť pri 180°C.
Podávame s pečivom alebo focacciou. 

štvrtok, 25. októbra 2012

Mangoldová polievka s príchuťou rozmarínu


V rámci likvidovania letných dorostkov a prípravy na zimu som z posledných listov mangoldu uvarila polievku. Ide v podstate o klasiku (ak nie mangoldovú, tak špenátovú), do ktorej jednoducho len zakomponujeme rozmarín. Túto kombináciu veľmi vrelo odporúčam, ak sa vám už zunovala trochu nevýrazná chuť mangoldu alebo aj špenátu, nakoľko sú si veľmi podobní.


Presné množstvá surovín nechám na vašom uvážení:

mangoldové listy
zeleninový vývar
soľ
pár lístkov rozmarínu 
podľa chuti trochu slaniny
podľa chuti strúhaný syr (ja parmezán)

Mangoldové listy sparíme, pridáme k nim lístky rozmarínu a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Ak by sa nám masa ťažko mixovala, môžeme si pomôcť prilievaním vývaru, ktorý dodá redšiu konzistenciu a  umožní ľahšiu manipuláciu. Rozmixovaný mangold dolejeme vývarom, ak treba, dosolíme a necháme zovrieť. Hotovo.
Podávame s opraženou slaninkou a strúhaným syrom, prípadne krutónkami, kto má ako rád.

piatok, 19. októbra 2012

Poháre so šunkou crudo a figovým chutney


Tento recept je jednou z alternatív na využitie figového chutney z predchádzajúceho príspevku. Sladká chuť chutney sa výborne dopĺňa so slanou chuťou šunky a jemnou kyslosťou gréckeho syru feta. Spolu tak tvoria jeden voňavý celok tohto predjedla. 


 Na 4 poháre:

• prosciutto crudo 200 g

• figové chutney podľa tohto receptu 8 PL 
• syr feta 100 g
• olivový olej extra vergine 100 ml
• pár vetvičiek tymiánu

• grissini 8 ks a viac, podľa chuti
 
Na  dno pohárov umiestnime trochu šunky, pokryjeme chutney, pridáme fetu nakrájanú na kocky, pár lístkov tymiánu a trochu oleja. Rovnako zopakujeme ďaľšiu vrstvu a dokončíme šunkou posypanou rozdrobeným syrom, ozdobíme vetvičkou tymiánu a podávame s talianskymi tyčinkami grissini obtočenými plátkami šunky.

Figové chutney s balzamikovým octom


Už aj u nás dostať čerstvé a celkom kvalitné figy :-) ani ja som neodolala a tu je výsledok.  



Na 2 poháre po 200 ml:

figy 7 ks
väčšie jablko 1 ks
balzamikový ocot 100 ml
brandy 100 ml
trstinový cukor 150 g
škorica celá 1ks
klinčeky 5 ks
kurkuma 1 ČL
sušený zázvor v prášku 1 ČL
horčičné semienka 1 ČL
soľ 1 a 1/2  ČL
l
Figy a jablká ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky a spolu s ostatnými ingredienciami vložíme do hrnca. Za občasného miešania necháme zovrieť a varíme na miernom ohni cca hodinu. Horúce plníme do pohárov, zatvoríme a obrátime hore dnom. 
Figové chutney sa hodí k syru, taktiež k mäsu, najmä tomu tmavšiemu ako je divina.

utorok, 16. októbra 2012

Potia di zucca - Tekvicová polievka s mliekom a ryžou


     „Potìa“ alebo „poutie di zucca“ je hustá tekvicová polievka pochádzajúca z piemontských údolí. Existujú rôzne verzie, ktoré pripomínajú polentu zo zmesi rôznych druhov múk. V tomto recepte sú protagonistami tekvica a zemiaky, ktoré sa rozumne snúbia s kukuričnou múkou, ryžou a mliekom. Hotová je za necelú hodinku a výsledkom je chutná a zamatovo krémová konzistencia. 




Ingrediencie pre 6 osôb: 

•  500 g tekvice
•  3 veľké zemiaky
•  6 PL ryže
•  1 PL kukuričnej múky
•  1 l mlieka
•  soľ



1. Zemiaky a tekvicu ošúpeme (pokiaľ máme tekvicu hokaido, netreba), nakrájame na kocky, zalejeme vodou a dáme variť domäkka.

2. Následne pridáme polovicu mlieka a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Vlejeme zvyšné mlieko, osolíme a necháme zovrieť. Vsypeme ryžu, ktorú za občasného miešania uvaríme (cca 15 min.).

3. Nakoniec pridáme kukuričnú múku a za stáleho miešania polievku varíme ešte 5 min.

Táto polievočka sa výborne zajedá tekvicovými bochníčkami. Recept tu.


 ♡♡♡

Hroznová torta s vínom a príchuťou citrusov

     
     Torta s omamnou vôňou a výnimočnou chuťou vďaka prítomnosti citrusov a dezertného vína. Ideálny jesenný recept z darov tohto ročného obdobia. Nezáleží na tom, či zvolíte biele alebo tmavé hrozno, dôležité je, aby malo intenzívnu chuť!




Ingrediencie na formu s priemerom 25 cm:

• 225 ml sladkého dezertného vína
• 170 g trstinového cukru
• 100 g zmäknutého masla
• 3 vajcia
• strúhaná kôra z 1 biocitróna a z 1 biopomaranča
• 225 g hladkej múky + na vysypanie formy
• ½ prášku do pečiva
• 200 g hroznových bobuliek alebo podľa chuti aj viac
• 1 vanilkový cukor

Víno dáme variť, necháme zovrieť a ďalej udržiavame na miernom plameni až kým sa nezredukuje na 85 ml. Necháme vychladnúť.
Formu na tortu (najlepšie otvárateľnú) potrieme olejom a vysypeme trochou múky.
Maslo a cukor spolu vyšľaháme do homogénnej krémovej hmoty, po jednom k nej zašľaháme vajcia a kôru z citrusov. Ďalej vmiešavame po tretinách víno striedajúc ho s múkou zmiešanou s práškom do pečiva až kým obe suroviny neminieme.
Takto pripravenú hmotu vlejeme do tortovej formy, vysypeme hroznom a posypeme vanilkovým cukrom. Pečieme 35-40 min. pri 180 °C. Tortu vyberieme, keď nám ponorená slamka vyjde z cesta suchá. 


Tekvicové „gnocchi alla trentina“


     Tieto gnocchi majú výraznú chuť práve vďaka zapracovanej slanine. Sú teda hodnotnou alternatívou klasických tekvicových gnocchi. Práve preto si vystačia so skromnejšou omáčkou.




Ingrediencie pre 6 osôb:

  • tekvica hokkaido 500g
  • múka hladká 250g
  • vajce 1ks
  • kôra z 1 citróna
  • slanina 100g
  • maslo 120g
  • čerstvé lístky šalvie
  • strúhaný parmezán
  • soľ
  • korenie



1. Tekvicu uvaríme v horúcej vode. Vodu zlejeme, tekvicu necháme vychladnúť a spolu so slaninou ju rozmixujeme.

2. Krém zmiešame s múkou, primiešame vajce, štipku soli, korenia a strúhanú citrónovú kôru.

3. Vypracujeme cesto, z ktorého pomocou vidličky formujeme gnocchi a tieto hádžeme do vriacej slanej vody. Po vyplávaní na povrch necháme gnocchi ešte variť na miernom ohni 2-3 minúty a vyberieme.

4. Hotové gnocchi polejeme maslom, v ktorom sme si dochrumkava usmažili šalviové listy, a posypeme strúhaným parmezánom.



♡♡♡

Risotto ai fichi e gorgonzola (Risotto s figami a gorgonzolou)

 
     Jednoduchý a chutný recept v prípade, ak zoženiete figy, čo už dnes nie je až taký problém ani na slovenskom trhu.

Ingrediencie pre 4 osoby:

• 240 g ryže na risotto
• 6 zrelých fíg
• 50 g masla
• 2 dcl suchého bieleho vína
• ½  cibule
• 1 l zeleninového vývaru
• 100 g gorgonzoly
• 100 g struháného parmezánu
• soľ
• korenie


     Na polovici masla si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu a pár sekúnd ju dosklovita pražíme na tuku. Prilejeme biele víno a necháme vypariť alkohol. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža pod hladinou. Priebežne podľa potreby stále dolievame vývar. Medzitým si ošúpeme figy a nakrájame ich na kocky, jednu si odložíme na dekorovanie tanierov. V polovici varenia ryže (cca po 10 min.) do nej primiešame nakrájané figy a pokračujeme vo varení. Keď je ryža hotová, stiahneme ju z ohňa a primiešame zvyšné maslo, gorgonzolu a parmezán. Risottu dáme ešte pár minút, aby sa v ňom gorgonzola pôsobením tepla dokonale rozpustila. Hotové risotto podávame dozdobené kúskami fíg, prípadne posypané korením. 

Lepre in salmi (Zajac „in salmí“)

     
     Jedná sa o tradičný recept pôvodom z Toskánska. "Salmí" je názov pre marinádu, v ktorej sa mäsko pripravuje. Existuje nespočetné množstvo jej variant s menšími či väčšími obmenami. Na prípravu tohto receptu je ideálne použiť čerstvé mäso zo zajaca. V krajnom prípade sa zajac dá nahradiť aj králikom.



Ingrediencie pre 4 osoby:

• 1 naporcovaný zajac
• ½ cibule
• 1 strúčik cesnaku
• 1 pór
• 1 mrkva
• 1 zelerová vňať
• 1 l červeného vína
• 70 g masla
• 3 PL trstinového cukru
• 4 ks borievok (jalovec)
• 4 bobkové listy
• 5 klinčekov
• 5 ks celého korenia
• kôra z 1 citróna
• pár lístkov šalvie
• pár vetvičiek tymiánu
• soľ
• cca 1 PL múky


     Víno zmiešame s klinčekmi, bobkovým listom, korením a štipkou soli a necháme na miernom ohni variť cca 20 minút. Medzitým si cibuľu, cesnak a zeler nakrájame nadrobno, mrkvu a pór na kolieska. Zajaca rozštvrtíme, vložíme do hlbokej nádoby spolu so zeleninou, zalejeme vychladnutým uvareným vínom a necháme marinovať 24 hodín.
     Keď je zajac namarinovaný, scedíme ho spolu so zeleninou z vína a sprudka túto zmes opečieme na masle. Poprášime múkou a po pár minútach zalejeme scedeným vínom z marinády, pridáme cukor, borievky, šalviu, tymián, citrónovú kôru a necháme variť 2 hodiny, pričom obsah občas skontrolujeme a zajaca poštucháme. Po uplynutí doby varenia zajaca vyberieme, vínový vývar scedíme a zeleninu odstránime (nepoužijeme ju). Ak je treba, vínový výpek zahustíme múkou. Zajaca podávame preliateho vínovou omáčkou, prípadne ho môžeme obrať od kostí a podávať ako omáčku k cestovinám. Na tento recept sa hodia papardelle.


pondelok, 15. októbra 2012

Tekvicové bochníčky


Milí moji verní, v poslednej dobe som nemala veľa času venovať sa blogu. 
Ale som tu opäť a to hneď s dvoma novinkami. Aktuálne slávim svoje malé úspechy, ktoré prišli ani neviem odkiaľ a ako, iba to tu zrazu bolo. Pre mňa nečakane. Nerada sa chválim a tiež nerada o sebe odhaľujem viac ako je potrebné a tak ich spomeniem len okrajovo a preto, že si myslím, že moji  fans už asi aj majú právo vidieť trochu pod pokrievku Dora´s art-u.

Prvý, asi aj prelomový bod v existencii Dora´s art bol vtedy, keď ma milá pani redaktorka z módneho magazínu Top Fashion oslovila, aby so mnou a inými šikovnými blogermi urobila krátke interview. No pravdu vám poviem, musela som to rozdýchavať...tu nájdete náhľad príspevku.


Po druhýkrát som zostala prekvapená, keď som si v schránke našla mail od Tomáša Babinca z Foodissimo. Tomáš je veľmi šikovný a okrem svojej kulinárskej internetovej stránky sa venuje aj vydávaniu vlastného internetového časopisu Foodissimo extra magazín 
.
.
.
.
a práve preň som odhalila trochu môjho súkromia a tiež vypracovala, dúfam zaujímavé, recepty. Prelistovať a posúdiť môžete tu



...alebo kliknutím sem

Pre úplnosť k mojim receptom v magazíne ešte doplním jeden nepublikovaný a to sú tekvicové bochníčky. Sú neuveriteľne lahodné, mäkkučké ako obláčik a chutia nielen k polievke "potia di zucca", ktorú nájdete v magazíne, ale aj samotné, zajedané plesňovým syrom, či natreté maslom k raňajkám, ...a v neposlednom rade nimi môžete ohúriť vašich hostí, pretože tekvičky nielenže pripomínajú, ale po nich aj chutia.




Ingrediencie na 12 žemličiek:

  • 400 g tekvice
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g masla na krájaného na kocky izbovej teploty
  • 50 ml vlažného mlieka
  • 3 ČL cukru
  • 2 ČL soli
  • 15 g droždia

1. Tekvicu (nenakrájanú) upečieme pri 180-200 °C cca 30 min., necháme vychladnúť, ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme ju na hladký krém.

2. Droždie necháme napučať vo vlažnom mlieku, v ktorom sme si predtým rozpustili 1 ČL cukru. Následne mlieko zmiešame s múkou, pridáme tekvicový krém, maslo a zvyšný cukor a vypracujeme cesto. Nakoniec vmiešame soľ.

3. Cesto miesime cca 10 min. až kým nedosiahne hladkú a pevnú konzistenciu, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť kým sa jeho objem nezdvojnásobí (asi 2 hodiny).

4. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 13 častí. Z 12 ks pripravíme bochníčky a z trinástej časti vyformujeme stopky budúcich tekvičiek, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 min. dokysnúť. Následne žemličky ostrým nožom zvislo narežeme, aby pripomínali malé tekvičky a pečieme pri 180-200°C cca 15-20 min.

♡♡♡

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...