utorok, 31. júla 2012

Slivkový koláč našich mám a starých mám (kysnutý)


Vždy som si myslela, že kysnuté cesto je babračka.Mama sa s ním vždy riadne mordovala a po tých zopár razoch, čo som ho robila aj ja sa mi doň nikdy nechcelo. Vlastne by tomu tak bolo až doteraz keby sme si nekúpili domácu pekáreň. Všetky suroviny do nej nahádžem naraz, zapnem program a vyberiem už vymiesené, vykysnuté cestíčko, ktoré spracujem podľa ľubovôle. Dolu uvádzam recept aj pre tých, čo domácu pekáreň nemajú.
Cesto pre uvedený koláč mám odskúšané. Niekoľkokrát som už z neho robila aj marhuľový koláč, takže myslím, že ak sa rozhodnete ho vyskúšať, nič by sa nemalo pokaziť.


Na 1 klasický veľký plech si pripravte:

Cesto:
cukor kryštáľový 1PL
múka polohrubá 350g
mlieko 180 ml
roztopené vlažné maslo 70g
štipka soli 
sušené droždie 1/2 vrecúška (3,5g) - pre pekáreň alebo 20 g pre nepekáreň

Na vrch koláča:
slivky cca 25 ks (ja som koláč mixkla marhuľami, ak máte doma ešte iné ovocie, nebojte sa zaexperimentovať)
cukor vanilkový 1-2 vrecúška
mletá škorica 2ČL

Ak budete cesto robiť v domácej pekárni, postupujte takto:
Mlieko ohrejeme na izbovú teplotu, vlejeme do nádoby na pečenie, pridáme cukor, sušené droždie, maslo a napokon zasypeme preosiatou múkou, do ktorej pridáme štipku soli. Navolíme vhodný program (u mňa je to program na pečenie rožkov), kde sa cesto najprv hnetie a potom dostatočne dlho ohrieva a kysne. 

Ak budete cesto robiť ručne, postup je nasledovný:
Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozmrvené droždie a necháme vykysnúť kvások.
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások a maslo. Vypracujeme vláčne, stredne tuhé cesto. Prikryjeme a necháme v teple vykysnúť.

Po uplynutí potrebnej doby cesto vyklopíme na pracovnú dosku, vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme naň. Vanilkový cukor si v miske zmiešame so škoricou a polené slivky, či marhule doň namáčame z vnútornej strany a pokladáme na cesto na plechu. Dáme piecť na cca 30 min. pri 180°C.

Posýpku nedávam, lebo mi potom koláč príde príliš suchý. Nezľaknite sa, ovocie vám pustí šťavu, preto je potrebné po vytiahnutí z rúry nechať koláč aspoň mierne vychladnúť, tým sa aj ovocná šťava trochu zatiahne. Koláč takto chutí šťavnato, mierne karamelovo.

sobota, 14. júla 2012

Marhuľový koláč s dvojitým zážitkom

...vznikol opäť návštevou u mamy, ktorá práve zavárala marhule. Zasa som neváhala, hútala, kombinovala až z toho vznikol tento dvojitý pôžitok. Dvojitý jednak v tom, že sú v ňom dva druhy ovocia, ako aj v tom, že sú v ňom marhule v dvoch vrstvách. A napokon aj preto, že som v ňom použila marhule tak čerstvé, ako aj džem z nich. Koláčik je aj dosť sýty, takže sa ujde dosť pre všetkých a nik sa nebude sťažovať, že mal málo ;-)


Ak som vás inšpirovala, pripravte si (na okrúhlu formu o priemere 30cm):

•  maslo zmäknuté 200g
•  vajce 2ks
múka hladká 300g
škrobová múčka 80g
cukor kryštáľ 170g
vanilkový cukor 2 balíčky
citrónová esencia pár kvapiek
sušené droždie 1 balíček
citrónová šťava z 1/2 citróna
marhuľový džem 3PL
marhule riadne vyzreté, mäkšie cca 25 ks
• jadierka z marhuľových kôstok použitých marhúľ
čerešne cca 30 ks

Na pracovnej doske si vysypeme múku, zmiešame so škrobom, v strede urobíme jamku, vsypeme do nej cukor, vanilkový cukor, vajíčka, maslo, citrónovú esenciu a droždie. Rýchlo vymiesime do hladkého cesta, ktoré rozdelíme na dve polovice a tie vyvaľkáme do približného tvaru dvoch diskov. Formu vystelieme papierom na pečenie (ja mám teflónovú a tak som formu iba symbolicky vytrela trochou masla. Najprv na dno umiestnime prvú časť cesta, jeho okraje trochu vyzdvihneme. Cesto potrieme marhuľovým džemom, poukladáme naň polky vykôstkovaných marhúľ a do medzier medzi ne vykôstkované čerešne, pokvapkáme šťavou z citróna a posypeme 1/2 balíčkom vanilkového cukru. Ovocie pokryjeme druhou časťou cesta a okraje pospájame so spodnou časťou cesta tak, aby šťava z ovocia nevytekala. Povrch koláča ešte pokryjeme štvrtinkami alebo ešte tenšími plátkami marhúľ, kto má ako rád alebo podľa toho koľko ovocia nám ostalo, môžeme dať aj polky. Posypeme druhou polkou vanilkového cukru a nadrobno nasekanými jadierkami z marhuľových kôstok. Dáme piecť pri 180°C na 45-55 min.
Po vybratí z rúry necháme vychladnúť. Je výborný aj za horúca, ale cestíčko sa rozpadá :-)

Vedeli ste, že marhuľové jadrá dodávajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok, najmä horčík a kálium? Nezanedbateľný je tiež obsah kyseliny listovej a protirakovinový účinok. Preto na zdravie, priatelia!

utorok, 10. júla 2012

Čerešňový koláč trochu zdravšie

Asi sa budem opakovať....teda určite, ale zasa čerešne :-) tentoraz som sa rozhodla skúsiť niečo zdravé a zároveň chutné. A myslím, že vyšlo. Čo myslíte?


Inšpiráciu mi poskytla Martinka z Dulce de leche, keď som obmenila tento jej recept. Už dávnejšie som Maťka chcela niečo od teba skúsiť, ale akosi sa to vyvinulo, že mi to stále nevychádza...snáď ešte nie je všetkým dňom koniec ;-)...nuž vidíš aj teraz, nemala som doma mandľovú múku, tak som to celé preonačila... :-D

Na tortovú formu o priemere 30 cm som spotrebovala:

maslo 60g
špaldová múka 105g
kukuričná múka hladká 105g
vajce 3ks
med 6 PL
hnedý cukor 3 PL
mletý zázvor 1/2 ČL
kôra z 1/2 citróna
šťava z 1/2 citróna
štipka soli
vlašské orechy nasekané a nasucho pražené na panvici 50g
čerešne vykôstkované 320 g (váha po vykôstkovaní, ale kľudne dajte aj viac, ak máte, cesto trochu podrastie a znesie aj viac šťavy)

Zmäknuté maslo, preosiate múky, vajcia, med, cukor, zázvor, citróny a soľ zmiešame. Formu si vytrieme maslom a vysypeme múkou, nalejeme doň cesto, ktoré pokryjeme čerešňami - tie trochu popritláčame do cesta, a posypeme orechmi. Pečieme pri 180°C cca 35-40 min.

pondelok, 9. júla 2012

Králik na horčici a smotane

     
     Tak tento králik vážení bol rozhodne asi na ten najlepší spôsob na aký som kedy pripravovala. Jemné, mäkké mäsko, žiadne žuvanie podošvy sa nekonalo. Recept mám z Apetitu 5/2012, je s minimálnymi obmenami.




Pre veľa hladných ľudí potrebujeme:

králik 1 ks 
slanina nakrájaná plátky - množstvo podľa chuti
cesnak 3 strúčiky
horčica 6 PL
maslo 100 g
smotana na šľahanie 150 ml
biele víno 150 ml
soľ, korenie, čerstvý tymián
hladká múka 1-2PL

Rúru si predhrejeme na 200°C. Králika naporcujeme, prešpikujeme slaninou (ak nám slanina ostane, tak plátky len tak poukladáme už na zajaca v pekáči) a cesnakom, vložíme do pekáča a podlejeme vínom. Zmäknuté maslo zmiešame s horčicou, smotanou, pridáme lístky tymiánu, soľ a korenie a touto zmesou pokryjeme kúsky králika. Nakoniec ešte mäso poprekladáme vetvičkami tymiánu (a slaninou, ak nám ostala).
Pečieme 30 min. prikryté, potom 30 min. odokryté. Králika vyberieme z pekáča a omáčku zahustíme múkou (na mojej foto nie je omáčka). My sme podávali s varenými zemiakmi, preliate omáčkou, ale hodila by sa mi aj taká čerstvá chrumkavá bageta.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...