piatok, 29. júna 2012

Pesto di rucola


Tento rok som po prvýkrát našla na Slovensku semienko rucoly. Samozrejme som ho v obchode nenechala. Kúpila, zasadila, polievala, sledovala a teraz nestačím zbierať. Čo s ňou? Pesto di rucola!


Množstvá jednotlivých surovín vám nenapíšem, lebo ich neviem, ale s ingredienciami sa rada podelím :-) 
V zásade moja rada pre prípravu pesta di rucola je koštovať, dokladať, mixovať a koštovať.

listy rucoly 
lístky bazalky
parmezán
vlašské orechy
cesnak
soľ
olivový olej extra vergine

Všetky suroviny spolu rozmixujeme, ak pripravujete menšie množstvo, vystačíte si aj s mažiarikom. 
Lístky bazalky naozaj odporúčam, krásne zjemnia chuť, bez nich je pesto také...ostré.  
Pesto môžeme použiť ako omáčku k cestovinám, nátierku na bruschettu, niekedy sa dáva klasické pesto na pizzu, tak prečo nie aj pesto di rucola? Jeden recept na cestoviny s rucolovým pestom nájdete aj tu.
PS: Ak by ste niekto mali cestu okolo Brezovej, kľudne sa zastavte, rucoly je ešte habadej!

štvrtok, 28. júna 2012

Farfalle con zucchine e ricotta

Tento recept som odkukala z časopisu Sale & Pepe (8/2009), ktorý mi podarovala bývalá kolegyňa Ivanka. Je to taká jednoduchá letná talianska klasika. Dobrú chuť! :-)


Pre 2 osoby:

farfalle 180g
cuketa 1 ks
ricotta 70g (ja klasický hrudkovitý tvaroh, iný som nezohnala) 
strúhaný parmezán alebo hoblinky 20g
cesnak 1 strúčik
pár lístkov bazalky
biely ocot 1PL
aceto balsamico 1PL
extra panenský olivový olej 2PL
olej
soľ, korenie

Olej rozpálime na panvici. Cuketu nakrájame na kolieska a hodíme na olej, osolíme, okoreníme, pridáme biely ocot a necháme ho vypariť sa.  Cuketu stiahneme, keď chytí mierne zlatú farbu.
Uvarené farfalle scedíme a pokvapkáme ich zálievkou, ktorú sme si pripravili z aceto balsamico, extra panenského olivového oleja, štipky soli a korenia, pridáme ricottu a cuketu, nakoniec primiešame parmezán a posekané lístky bazalky.

streda, 27. júna 2012

Ovocné poháre s drobným ovocím




Dnes má náš junior (rozumej priateľov syn) narodeniny. Bohužiaľ rodinná oslava sa posunula, no ja som mu aj tak chcela pripraviť niečo, na čo by sipošmakoval. Veľa možností som nemala. Jarko má totiž najradšej čokoládu a chipsy. Zelenina a ovocie mu nič nehovoria. Napriek tomu som však chcela ovocie nejako do dezertu zakomponovať. A keďže sa už minule dopytoval po pudingu, po úvahách som mu pripravila niečo príbuzné...




Na 8 pohárov (ako na obrázku-poháre na víno) potrebujeme:

  • horká čokoláda 150g
  • mlieko 500ml
  • trstinový cukor 3PL
  • vanilkový puding 1 balíček
  • žĺtok 1
  • mletá škorica 1ČL
  • smotana na šľahanie 1 kelímok
  • ovocie podľa chuti, ja čerešne, ríbezle, maliny, cca 300g
  • čokoládové trubičky a mandľové lupienky na dozdobenie 


1. Z mlieka, pudingového prášku, cukru a žĺtka si uvaríme puding podľa návodu na obale. Keď je hotový, vmiešame doň ešte za horúca čokoládu rozlámánú na kúsky a škoricu. Miešame do vychladnutia, pomôžeme si tak, že hrniec vložíme do studeného vodného kúpeľa. 

2. Vyšľaháme smotanu na šľahanie a vrstvíme ju do pohárov striedajúc s čokoládovým pudingom a ovocím.

3. Dozdobíme mandľovými lupienkami a trubičkami a dáme aspoň na 1 hod. do chladničky stuhnúť. Pred podávaním môžeme ešte navrch nastriekať šľahačku (čo moji chlapi určite urobia). 


Som zvedavá ako test dopadne a či uspejem ;-)




♡♡♡

Čerešničky, čerešničky, čerééééšnéééé



...som si spomenula ako, keď som bola malá, mi mama spievala túto pesničku :-)
Včera som bola u našich, oco ma už čakal s plnou debničkou zrelých čerešní. Pre tých, čo poznajú našu záhradu: nie, stále nemáme čerešňu v záhrade, sused však áno a akosi myslel na nás, keď ju sadil, bo ju zasadil do samého kútika záhrady, kde susedí s dvoma ďalšími pozemkami a jeden z nich je náš :-) to je dobrý sused! Sa dnes len tak ľahko nevidí. Vraj, nech majú aj ostatní z čerešničiek osoh.

- Hm, čo ja s toľkýma čerešnáma? 
- Zavaríš.
- Ale ja nevím zavárat.
- Tak pojíte, ponúkneš nékemu, susedovi, starenke odneseš...
- No... dobre... 

Už som si predstavovala ako to budem ponúkať po známych a rodine, keď vtom prišla mama, že šak to treba hneď spracovať a že ona mi to zavarí. Za normálnych okolností by som zavárané čerešne nechcela, vadia mi v nich červíci. Ale tieto sú záhadne bezčervivé.
A tak som sa včera naučila ako sa zavára. No, naozaj to nie je žiadna veda. Ani zapisovať som si nemusela...Viem však, že keď raz budem zavárať, aj tak mame zavolám.


Voľakedy sa vraj čerešne zavárali úplne inak. Najprv sa čerešne uvarili v cukrovej vode a až potom sa plnili do pohárov. "Víčka" neboli, uzatvárali sa vrstvou celofánu so špagátikom. Ten sa položil na horúci pohár s čerešňami a teplom sa ešte lepšie "pricucol".


Vydržali, nepokazili sa. Takto sa zavarilo aj 60-70 pohárov čerešní, iného ovocia na zaváranie veľmi nebolo.


A takto som dostala 9 pohárov bio čerešní s výkladom o histórii úúúúplne zadarmo. Na nezaplatenie!!!


Čo tento rok zavárate vy? :-)

pondelok, 25. júna 2012

Babkin čaj

Máte aj vy svoj obľúbený čajík? Ja som budúcou svokrou pravidelne zásobovaná bylinkami na čaj. Sú kúzelné. Keď ich zalejete, v kanvici sa vám rozvinie lúka s poľnými kvetmi. 


Čajík si však pripravujem najmä preto, že je "bio". Bylinky sú natrhané ručne z nekontaminovaných polí a lúk za domom...ako za starých čias...a chutí tak jemne bylinkovo.


Máte aj vy svoj obľúbený čaj?

nedeľa, 24. júna 2012

Slaný koláč s brokolicou a karfiolom



Doma sme mali zbytky karfiolu a brokolice. Starú klasiku - vyprážaný karfiol sme už mali a tak som špekulovala ako tieto zeleniny spojiť do niečoho dobrého. Napadlo mi urobiť túto slanú tortu.

Na 1 tortovú formy o priemere 25 cm potrebujeme:

• lístkové cesto 1 bal.
• brokolica cca 1/3
• karfiol cca 1/3
• väčšia mrkva 1ks
• vajíčko 3ks
• kyslá smotana 1 kelímok
• biely jogurt 150g
• hladká múka 3PL
• soľ, korenie, čerstvé lístky bazalky
...a dnes by som pridala ešte aj kocky šunky a strúhaný syr

Mrkvu nakrájame na kolieska a spolu s malými ružičkami karfiolu dáme variť do osolenej vody. Po 5 min. vretia pridáme ružičky brokolice a varíme ďalších 5 min. 
Rúru si predhrejeme na 180°C
Smotanu, jogurt, múku, vajíčka a koreniny zmiešame.
Cesto rozvaľkáme a vystelieme ním tortovú formu (ja mám teflón, takže som nevytierala, inak vytrieme maslom).
Zeleninu scedíme a rozmiestnime na cesto. Zalejeme smotanovou zmesou a dáme piecť na 180 C na 45 min.
S týmito surovinami môžeme taktiež upiecť roládu. Stačí ak cesto po rozvaľkaní pokryjeme zeleninou a omáčkou a zavinieme.

sobota, 23. júna 2012

Clafoutis - francúzsky čerešňový koláč


Clafoutis už asi mnohí poznáte. Priznávam, že pre mňa to bolo poprvýkrát, čo som ho pripravila. Chcela som nejaký netradičný dezert s čerešňami, ktorý by však zároveň bol aj jednoduchý a rýchly. No a výsledok naozaj na seba nedal dlho čakať. Trochu som sa obávala ako to celé dopadne, lebo cesto bolo riedke a s takými nemám dobré skúsenosti. Tentokrát však výzva skončila happyend-om. Príjemné letné degustovanie!


Na tortovú formu s priemerom 30 cm potrebujeme:

• čerešne 700 g
• práškový cukor 150 g
• hladká múka 185 g
• vajcia 4
• mlieko 450 ml
vanilkový extrakt 2ČL alebo vanilkový struk
• mne tam ešte chýbala kyslá chuť a tak nabudúce pridám aj citrónovú šťavu alebo namiesto čerešieň použijem ríbezle :-)

Čerešne umyjeme a vykôstkujeme (pôvodný recept radí kôstky neodstraňovať, nakoľko dodávajú inú, lepšiu, akoby orechovo-mandľovú chuť, ale mne kôstky rušia zážitok :-). Rúru si predhrejeme na 180°C
Polovicu cukru zmiešame s čerešňami a odložíme.  Múku preosejeme, pridáme soľ a zbytok práškového cukru a vajcia. Nakoniec pridáme mlieko, vanilkový extrakt a všetko premiešame, najlepšie ručným šľahačom.
Formu s priemerom 30 cm vymažeme maslom (ja mám teflónovú formu, nevymazala som a v pohode) a vlejeme cesto, naň nasypeme čerešne.  
(V jednom z receptov som čítala, že najprv treba do formy naliať iba mále množstvo cesta, to dať zapiecť na 5 min a potom naliať ostatok a posypať čerešňami, aby tieto neklesli. Urobila som tak, ale zistila som, že to bolo úplne zbytočné, keďže čerešne sa celý čas aj tak držali hore.)
Pečieme cca 30 - 40 min. Pred servírovaním počkáme kým vychladne (ja som ho jedla aj za horúca, rozpadával sa, ale bol tuším ešte lepší ako vychladnutý :-)
Podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

piatok, 22. júna 2012

Teraz ľúbime túto - Zeleninková polievka s brokoličkou

Ja viem, nie je to žiaden prevratný recept, len som minule nevedela čo uvariť a mali sme doma len tieto suroviny. A tak sa nám zapáčila, že sme ju odvtedy robili už ďalšie dva razy.



Na veľký hrniec tejto rýchlej polievky potrebujeme (asi 6 porcií):
 • brokoličku cca 1/2 ks
 • zemiačiky 2ks
 • mrkvičku 1ks
 • cibuľu 1/4 ks
 • zeleninový bujón 2ks
 • maslo na opraženie cibuľky

Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme speniť na rozpálenom masle, pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska. Chvíľu miešame (asi 2 min.) a zalejeme asi 3 dcl horúcej vody. Po cca 10 min. pridáme zemiaky nakrájané na kocky, doplníme vodu a vhodíme bujón. Po ďalších cca 7 min. prisypeme brokolicu (ak máme aj brokolicové nožičky, tieto dáme variť ešte so zemiakmi, dlhšie im to trvá). Tesne pred dovarením zeleniny, doplníme ďalšou horúcou vodou podľa toho, či chceme polievku bohatšiu na zeleninku alebo redšiu a vhodíme druhý bujón. Povaríme ešte asi 2 min. Hotovo. Kto chce, môže si polievku urobiť aj s cestovinkou alebo haluškami. 
Časy vhadzovania zeleninky uvádzam orientačne. Treba ochutnávať a zariadiť sa podľa toho.


utorok, 19. júna 2012

Placky z repných listov

Áno, z repných. Od kamarátky z Talianska som raz dostala semienka. Všakovaké. Jedny z nich boli repné...Zasadila som, reku uvidíme, čo z toho vzíde. A ono vzišlo. Repa nám prerástla cez hlavu...Pýtam sa mamy že čo s tým a vraj kačkám, prascom...hm :-/ Tak som jej doniesla tých repných listov, nech nakŕmi hydinu. Dostali sme vajíčka :-)
Nuž ale taloši musia predsa niečo z tých repných listov pripravovať! (bo na obrázku od semienok bol len list) A tak googlim, googlim a inšpirácia prišla. A nielen jedna. Vybrala som si, upravila som si a tu je výsledok:


Na cca 10 ks menších placiek (ako na obrázku) budeme potrebovať:

 • repné listy 10 ks
 • eidam 50g
 • tvrdší strúhaný syr (ja-grana padano) 3PL
 • vajcia 3ks
 • múka ražná celozrnná 3 PL
 • cibuľa 1/4
 • cesnak 2 strúčiky
 • hrsť žeruchy
 • dve stonky tymiánu
 • soľ, biele korenie
 • olivový olej

Z repných listov vyrežeme strednú bielu časť a nasekáme nadrobno (môžeme aj nahrubo rozmixovať), pridáme syry, vajcia, múku, cibuľu nakrájanú nadrobno, pretlačený cesnak,  bylinky a koreniny, formujeme placky, ktoré pražíme na teflóne s troškou oleja.

Ja som si placočky vychutnala so šalátom z čerstvej zeleniny. Aj keď spočiatku bola u mňa nedôvera, keď som ochutnala, po tretej som prestala rátať koľko som ich zjedla...Ak by ste niekto rovnako ako ja ešte nemali skúsenosť s repou, listy chutia podobne ako špenát, ale po špenáte mi ostáva taká mierne trpká chuť v ústach, kdežto, po repe nie. Každopádne chuť je skôr neutrálna. Aj čo sa týka receptov, repné listy sa dajú uplatniť všade tam, kde aj špenát, čiže môže slúžiť ako jeho spoľahlivá náhrada.
Inak ešte máme na rozdávanie aj rucolu. Kto má záujem, prídite si natrhať :-)

pondelok, 18. júna 2012

Subito presto PESTO!


     Milí priatelia papkáči, tak som sa po dlhej odmlke opäť našla, bohužiaľ bujaré zmeny v mojom súkromí na chvíľu ochromili blog a isté okolnosti a zmeny priorít načas odsunuli blogovanie na vedľajšiu koľaj. Vyzerá to však, že sa vám už budem môcť prihovárať častejšie ako kedykoľvek predtým...

     Dnes si na rozcvičenie pripomenieme recept na pesto. Mama každý rok zasadí kopec bazalky, ktorú však ona nikdy vo svojej kuchyni nepoužíva (stará škola :-) a tak všetka skončí u mňa, aby sa premenila na chuťovo neodolateľnú zmes pripomínajúcu horúce stredomorie....omáčku PESTO. O peste som už na mojom blogu písala a recept zverejnila dakedy v počiatkoch jeho existencie. Pre tých, čo ma začali sledovať iba nedávno, recept uvádzam aj tu dolu. Avšak, berte ho len orientačne, pripravujte pesto od oka! Vtedy je najlepšie. Mne sa napr. v pôvodnom recepte vidí množstvo syra privysoké...ale je to na každého chuti samozrejme. 






  • čerstvá bazalka 60g
  • cesnak 6 strúčikov
  • píniové oriešky 45g (alternujem aj s vlašskými)
  • strúhaný parmezán 125g
  • olivový olej extra vergine 175ml
  • soľ, najlepšie himalájska, množstvo podľa chuti


Všetky suroviny spolu rozmixujeme. Kto je zástancom tradícií, utlačí pesto v mažiariku, no pri väčších množstvách je to dosť nepraktické, preto ja už teraz používam klasický nožový mixér s miskou. 

Použijeme klasicky na cestoviny (pričom ich nezlejeme dosucha, ale necháme v nich trochu vody z varenia, aby pesto vytvorilo krémovú omáčku) alebo na dochutenie krémových polievok, napr. paradajkovej, tekvicovej, brokolicovej..., na pizzu, či ako nátierku na bruschettu (čítaj brusketta)...fantázii a chutiam sa medze nekladú.




Isto vás bude zaujímať ako pesto uchovávať, aby sa nepokazilo. Pesto je konzervované soľou a olejom - preto ho tam ide tak veľa. Ja som ho doteraz dávala klasicky do pohárov so závitom a z obavy, že sa pokazí radšej uchovávala v chladničke. Ak si vyberiete tento spôsob povrch musí vždy pokrývať vrstva oleja. To platí, aj keď pesto načnete, odoberiete z neho, vždy navrch dolejte olej, aby nezačalo plesnivieť, aj keď najlepšie je ho čím skôr skonzumovať. 
Jeden môj taliansky kamarát mi však prezradil pre mňa prevratnú metódu. Totiž jeho mamma pesto jednoducho zamrazí. Urobí si mini mono alebo double porcie a podľa potreby si vždy vyberie a rozmrazí len požadované množstvo. Pomôže vám v tom nádobka na ľad, do ktorej umiestnite pesto a po zamrznutí kocky jednoducho vyberiete a premiestnite do spoločnej nádoby, či vrecúška. Tento rok bude teda aj u nás frosen pesto. Zvolila som však metódu mini plastové nádobičky (máme doma mini nádobky na potraviny, ktoré su však až tak malé, že do nich nič nevojde a tak som im konečne našla uplatnenie!). Uvidíme ako sa nápad ujme! 
Doplnenie: mrazené pesto už robím každý rok a má tú výhodu, že doň nemusím pridávať toľko oleja, takže oceňujem, že je menej mastné.

Arrivederci ed a presto!


♡♡♡

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...