štvrtok, 26. apríla 2012

"Hubovník" alebo hubové suflé

Myslím, že do pravého soufflé nejdú rožky :-) takže to moje je tak trochu "šálené". Ale bolo dobré aj tak :-) Čítala som, že sa soufflé zvykne robiť aj zo špenátu. Už sa teda veľmi teším na našu úrodu!!!


 • huby 400g
maslo 1PL
rožky 2ks
vajíčka 3ks
cesnak 2ks
mlieko 100 ml
strúhaný syr 200 g (môže byť aj obyčajný eidam)
plátky prosciutta alebo môže byť aj obyčajná šunka cca 12 ks
krupica na zahustenie - podľa potreby
petržlenová vňať
soľ
korenie

Rožky pokrájame a zalejeme mliekom. Huby podusíme na 1PL maslea osolíme a okoreníme. V miske si zmiešame žĺtky, vyžmýkané rožky, huby, petržlen, prelisovaný cesnak, soľ a strúhaný syr, z ktorého si trochu odložíme na  posypanie. Z bielkov vyšľaháme sneh a primiešame k hubovej zmesi. Podľa potreby zahustíme krupicou. Dno ohňovzdorných misiek vystelieme plátkami šunky a plníme hubovou zmesou. Vrch posypeme syrom a dáme piecť na plechu, do ktorého sme naliali asi 2-3 cm vody. Pečieme pri 180°C cca 25-30min. Po upečení sa dá obsah misky vyklopiť alebo môžeme soufflé vyjedať priamo z nej.

Kuracie prsia na rozmaríne s citrónovou omáčkou

Tento receptík som našla už neviem v akom časopise. Chuť citrusov v kombinácii s mäsom nie je v našich končinách bežná, aj keď dnes to už nie je nič netradičné. S upraveným receptom sme vyskúšali aj my. 


Pre 4 osoby:
kuracie prsia (v pôvodnom recepte boli morčacie, ja by som radšej použila to) 1kg
citrónová šťava 5 PL
med 3 ČL
olivový olej 10 PL
rozmarín nasekaný čerstvý 5 ČL
soľ
korenie
maslo 60g
zeleninový vývar 150ml (v pôvodnom recepte bolo 250ml, ale nakoniec sa nám ho videlo veľa - viď. foto a tak nabudúce dáme určite max.150 ml)

Omáčka:
žĺtok 2
horčica 1ČL
citrónová šťava 2PL
olej 125 ml
biely jogurt 75g
kyslá uhorka 1
cibuľa 1
kapari 2ČL
strúhaná citrónová kôra
soľ 
korenie
Samozrejme, množstvá sú orientačné, je dobré v priebehu prípravy ochutnávať a doladiť si ich podľa vlastnej chuti.

Z citrónovej šťavy, medu, oleja, rozmarínu, soli a korenia si pripravíme marinádu. Mäso umyjeme, osušíme a dáme marinovať na 30 min. Potom z oboch strán na masle prudko opečieme a dáme spolu s výpekom na hodinu piecť pri 200°C. Počas pečenia ho podlievame vývarom. Ak ho chceme trochu osmahnuté, neotáčame, inak recept radil otáčať. V tom prípade ale bude chutiť skôr ako dusené. Inak je možné takto kuriatko robiť aj na sporáku v hrnci, myslím, že výsledok by sa veľmi nelíšil. Nabudúce vyskúšame tak.
Omáčka: Rozmixujeme žĺtky, soľ, korenie, horčicu, citrónovú šťavu a po kvapkách zašľahávame olej. Zapracjeme nadrobno nasekanú uhorku a cibuľku (-ja som vynechala) a primiešame kapari, jogurt a citrónovú kôru.
Podávali sme si s ryžou.

pondelok, 9. apríla 2012

Pasta PPP (panna, prosciutto e piselli) - Cestoviny so smotanou, šunkou a hráškom

Tieto cestoviny sú rýchle, chutné, jednoduché, a JARNÉ. Vyskúšajte!


Pre 4 osoby si pripravíme:

•  cestoviny 400g - ako typ sa hodia napr. penne, farfalle, fusilli, ale aj tagliatelle...
•  smotana na varenie / šľahanie 1 kelímok
•  šunka 120g (môže byť nakrájaná na kocky, ak ju máme vcelku alebo na menšie plátočky, ak máme plátky šunky)
•  hrášok čerstvý alebo konzervovaný alebo mrazený 150g
•  olej, maslo
•  soľ, korenie, muškátový orech
•  parmezán na posypanie
•  pažítka na posypanie

Dáme si variť cestoviny.
V prípade, že máme hrášok nekonzervovaný, ktorý treba ešte tepelne upraviť, postupujeme nasledovne: na panvici si ohrejeme olivový olej, vsypeme hrášok, premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni, pričom sem-tam prilejeme trochu teplej vody, až kým sa hrášok neudusí. 
Následne si na panvici na masle jemne opražíme šunku (ak máme radi, môžeme si pred šunkou opražiť dosklovita aj cibuľku), pridáme smotanu, štipku korenia, mletého muškátového orecha, udusený hrášok (alebo ak máme z konzervy, vsypeme ho teraz priamo z nej) a ešte osolíme. Necháme smotanu ohriať.
Scedíme cestoviny, vsypeme ich do panvice k omáčke, premiešame, ešte minútku na ohni premiešavame, nech sa suroviny prepoja a servírujeme posypané strúhaným parmezánom.
Menším doplnením a osviežením, tohto receptu je pažítka, ktorou môžeme hotové jedlo posypať. 
Mňami!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...