nedeľa, 25. marca 2012

Paradajková polievka ako ju robí moja mama

Toto je rajčinová polievka ako ju robí moja mama (syr som pridala navyše ja). Preto je množstvá surovín ťažké uviesť. Robí sa proste "od oka". Nič sa však nedá na nej pokaziť, nie je to žiadna veda. 


Potrebujeme:

hladká múka
maslo alebo olej
paradajkový pretlak
soľ
bazalka
oregano
horúca voda
cukor
cestovina podľa chuti
strúhaný syr

Z trochy múky a masla si urobíme zápražku a zalejeme ju trochou studenej vody. Vymiešame na hladkú kašu, pridáme paradajkový pretlak a zriedime horúcou vodou na požadovanú hustotu. Osolíme, pridáme bylinky, trochu cukru, ktorý zjemní chuť a varíme cca 15-20min. Cestovinu uvaríme zvlášť a vložíme ju do polievky až pri podávaní. Horúcu polievku posypeme strúhaným syrom.

utorok, 13. marca 2012

Mrkvová polievka s pomarančovou šťavou

Táto polievka bola experimentom. Neviem, či úspešným...že by tá pomarančová šťava? Miestami som mala pocit, že by som ju asi mala jesť studenú, ale tiež som si nebola istá :-/ Chuť nebola zlá, to nemôžem povedať, ale zvláštna. Každopádne myslím, že sa k nej niekedy ešte vrátim :-)


Ingrediencie pre 6 porcií: 

mrkva 500g
maslo 30g
pomarančová šťava 2dcl
zeleninový vývar 1l
cibuľa 1ks
čerstvý nadrobno nakrájaný tymián alebo sušený 1ČL
soľ a korenie
kyslá smotana a muškátový orech na ozdobu

Mrkvu nakrájame na kolieska a za stáleho miešania podusíme na masle cca 10 min. Pridáme pomarančovú šťavu, vývar a nahrubo nakrájanú cibuľu uvedieme do varu a ochutíme tymiánom. Následne znížime teplotu a zvoľna varíme asi 20 min. Polievku po menších dávkach rozmixujeme dohladka, vrátime do hrnca a prehrejeme. Podávame dozdobenú kyslou smotanou a štipkou muškátového orecha.

pondelok, 12. marca 2012

Falošná jablkovo-maková štrúdľa

...sme upiekli cez víkend s mamou. Recept mala napísaný na starej obálke (recykluje), vraj ho hovorili v rádiu. Postup je trochu netradičný, ale štrudlička je výborná! :-)



Na 1 veľký plech si pripravíme:

• jablká 2kg
• vanilkový cukor 1balíček
• hrozienka 150g
škorica 
• mletý mak 1/2 litra
• detská krupica 1/2 litra
• cukor 1/2 litra
vajcia 3ks 
• roztopené maslo 250g

Jablká nešúpeme, len ich nastrúhame (každý ako mu vyhovuje, ja som na plátky a v pohode to ako veľkosť stačilo. Dá sa aj na tenšom, ale myslím, že to je zbytočne pracné) a zmiešame s hrozienkami, ktoré sme si predtým namočili na cca 10 min.do horúcej vody, aby nabobtnali, vanilkovým cukrom a škoricou. Mak, krupicu, cukor vymiešame, pridáme vajíčka a vymiešame drobivú hmotu (nelakajte sa, ak sa vám bude zdať príliš sypká, to je v poriadku).
Rúru si predhrejeme na 250°C
Na vymastený plech vysypeme na spodok 0,5 l makovej vrstvy, utlapkáme a pokryjeme ju jablkami. Takto vrstvíme až vytvoríme 3 makové vrstvy a medzi nimi dve jablkové. Vrchnú makovú vrstvu nakoniec polejeme celým roztopeným maslom.
Dáme piecť do predhriatej rúry, ktorej teplotu sme pri vložení plechu stiahli na 180°C. Pečieme pokiaľ sa nám na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrka, najmenej pol hodinu.

nedeľa, 11. marca 2012

Lasagne ricotta e spinaci

Tieto sme robili dnes úplne spontánne. Rozhodli sme sa, kúpili potrebné, išli na to a podarilo sa. Je pravda, že sme recept poslovenčili, čo sa ingrediencií týka (niekedy sa to inak riešiť nedá), ale aj táto verzia bola chutná a jedlá. Originál recept je bez šunky a s pravou ricottou. 


Budeme potrebovať (cca 6-8 porcií)

lasagne 300g
špenátovú drť 400g
ricotta (ja som dala jemný tvaroh) 250g
bešamel cca 300ml - viď recept TU
plátky šunky 200g - tie nepatria do originál receptu
strúhaný parmezán 200g
muškátový orech, soľ 
trochu masla na vytretie pekáča

Pripravíme si bešamel. Špenát zmiešame s tvarohom, dochutíme soľou, muškátovým orechom a 150g parmezánu. Pekáč alebo jenskú misu vytrieme maslom a na dno dáme vrstvu bešamelu. Naň prvú vrstvu lasagní, znovu bešamel, špenát, šunku, lasagne a opakujeme dokiaľ neminieme všetky suroviny. Mne z tejto dávky vyšli 4 vrstvy. Poslednú vrstvu pokryjeme iba bešamelom a posypeme odloženými 50g parmezánu. Pečieme pri 180°C cca 30min. prikryté alobalom a potom ďalších 30 min. odokryté. Po vybratí z rúry necháme ešte 10 min. mierne vychladnúť, až potom krájame, inak sa nám budú lasagne rozpadávať. 


nedeľa, 4. marca 2012

Brokolicová polievka lahodná a jemná ako obláčik

Dnes som robila brokolicovú krémovú po prvýkrát. Možno sa niekto bude čudovať, ale bez mlieka, či smotany. Vôbec ju nebolo treba a takto mi chutila najviac...

Na asi 4 porcie budeme potrebovať:

olivový olej
cibuľa 1 menšia alebo 1/2 veľkej
zemiaky 3 ks menšie
mrkva 1 ks
zeleninový vývar (bujón natur) 1 l
brokolica 1 ks
soľ

Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme opražiť na oleji dosklovita, pridáme zemianky nakrájané na malé kocky a mrkvu na kolieska. Zalejeme horúcim vývarom a necháme variť cca 15 min. Brokolicu nakrájame a vložíme do polievky. Varíme, kým nezmäkne. Následne vyberieme zopár ružičiek brokolice a všetku ostatnú rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou, event. bylinkami, ktoré nám chutia. Do krémovej polievky vložíme odložené brokolicové ružičky a podávame.

štvrtok, 1. marca 2012

Torta di mele di Viviana - Vivianina jablková torta

Už viete, že Viviana bola mojím štartérom pri zakladaní blogu. Naposledy ma oslovil tento jej recept a pretože som už dlhšie túžila niečo od nej vyskúšať, podujala som sa na tento jej koláčik, ktorý ma zaujal a u nej ho nájdete tu i tu. Ona tvrdí, že je to tá najlepšia jablková torta na svete! Nenechajte sa zmýliť pomenovaním torta, taliani tak volajú všetko pečené, čo má okrúhly tvar, aj keď inde je to "iba" koláč :-)


S menšími obmenami som koláčik pripravila do formy s priemerom 30 cm takto:

Pripravíme si: 
• jablká 1kg
• trstinový cukor 120g
• múka 130g
• maslo 150g
• vanilkový struk 3cm
• vajcia 2ks
• javorový sirup 5 PL
• citrónová šťava z 1/2 citróna
• škorica

Jablká ošúpeme a nakrájame na polmesiačiky, polejeme javorovým sirupom a citrónovou šťavou.Maslo vyšľaháme s cukrom. Vanilkový struk prepolíme a zoškrabkáme vnútro do maslovej hmoty, pridáme vajíčka. Keď sa suroviny dobre premiešali, úp častiach pridávame preosiatu múku. Takto urobené cesto vylejeme do vymastenej formy, navrch poukladáme jablká. Prvú vrstvu ponoríme do cesta, druhú dáme navrch a ponoríme len do polovice (ono to aj tak viac nepôjde. Bude sa vám zdať, že máte málo cesta na veľké množstvo jabĺk, ale nebojte sa. Ja som sa bála a dala som ich len polovičné množstvo. Cesto však mierne narastie a zhutnie. Koláčik bol síce vynikajúci, ale rozhodne by ešte jednu vrstvu jabĺk zniesol. Jablká som ešte poliala zbytkom šťavy z citróna, ktorá ostala v miske s jablkami, posypala škoricou a nadôvažok pokvapkala javorovým sirupom. Koláčik si ešte môžete posypať napr. posekanými orechmi alebo mandľovými lupienkami alebo čo vám napadne. Pečieme pri 180C cca 45 - 60 min. Mne veľmi veľmi chutil.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...