pondelok, 28. novembra 2011

Tekvicový koláč s pekanovými orechmi


     Keďže som sa v minulom príspevku vyjadrila, že som s tekvicou ešte neskončila, prinášam vám druhý a zároveň asi na nejaký čas aj posledný tekvicový príspevok!
Najprv som si myslela, že urobím presne toto, ale potom som našla ešte toto a tak nakoniec vznikla fúzia oboch receptov, od Michaely som si vzala viac z plnky, aj keď som ju trošku obohatila, cesto zasa od Immy.

     Ešte dodám, že som koláč robila dvakrát, keďže mi ostala plnka. Prvýkrát som použila niečo na spôsob lineckého cesta a druhýkrát hotové lístkové (na fotke je s lístkovým), ale odporúčam viac linecké. Mne osobne viac chutilo a je aj pevnejšie. V prípade, že uprednostníte lístkové alebo akékoľvek iné cesto, stačí ho len zameniť za to svoje, a prispôsobiť si tak recept podľa seba. 






Na 1 veľký plech potrebujeme:

Cesto:

  • hladká múka 400g + rezerva na vaľkanie a prípadné vylepšenie konzistencie
  • maslo 200g
  • cukor 250g
  • vajcia 2ks
  • štipka soli
  • studená voda 4PL
Náplň: 

  • tekvica nakrájaná na kocky cca 700g (ja som mala množstvo do 1 hlbokého taniera)
  • trstinový cukor 175g
  • mascarpone 250g
  • mletá škorica 1 ČL
  • mletý zázvor sušený 1 ČL
  • vajcia 3ks
  • javorový sirup 3PL
  • hrsť pekanových orechov
  • hrsť vlašských orechov
  • kôra z 1 pomaranča
  • kôra z ½ citróna



1. Hneď ako prvé si nakrájame na väčšie kusy tekvicu (netreba šúpať) a dáme do rúry na plechu vyloženom papierom piecť na 200 C cca 35 minút domäkka.

2. Medzitým si pripravíme cesto: Do väčšej nádoby preosejeme múku so soľou, pridáme cukor a maslo a rukou medzi prstami hnetieme, kým nezískame drobivú zmes podobnú mrveničke. Pridáme vajíčka a vodu a opäť premiešame (vareškou) až kým nemáme kompaktnú hmotu, ktorú opäť dotvarujeme rukami (nie však dlho, inak sa zahreje a bude čoraz lepkavejšie). Ak by bola hmota príliš lepivá, pridáme múku až pokým sa neprestane lepiť. Odložíme do chladničky na 1 hodinu. 

3. Prejdeme k príprave plnky: Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, ošúpeme a zmiešame s cukrom, mascarpone, javorovým sirupom a koreniami a rozmixujeme na kašu (ja som použila ponorný mixér). Na záver primiešame po jednom vajcia.

4. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme do nej rozvaľkané cesto tak, aby boli pokryté aj steny plechu. Časť cesta si odložíme na vrchnú mriežku. Pretŕčajúce kúsky odrežeme (čo som ja neurobila dôkladne – viď spálený rožok na foto). Vylejeme do formy na cesto a dáme piecť do rúry na 20 minút.

5. Medzitým si zvyšné cesto nakrájame na pásiky a časť orechov nasekáme, pričom si odložíme krajšie  celé poloriešky. Po 20 minútach koláč vyberieme, poukladáme naň pripravené pásiky tak aby sme z nich vytvorili mriežku, do voľných kosoštvorčov vložíme pekanové orechy a zbytok posypeme nasekanými orechmi. Vrátime do rúry a pečieme ďaľších 15-20 minút. Po vytiahnutí necháme vychladnúť, posypeme cukrom a prelejeme javorových sirupom. 

Z tejto dávky mi vyšli dva menšie plechy (alebo jeden veľký, ako chcete). Michaela má náplň v koláči vyššiu pretože použila menšiu formu na to isté množstvo, ale mne to vyhovovalo viac takto. Ak by ste chceli vrstvu vyššiu, stačí použiť polovičné množstvo cesta a to isté pre náplň. Aj keď tu by som sa trochu obávala, či by sa mi dal krájať nakoľko mne sa zdala náplň trochu mäkká... 

Týmto sa chcem zároveň poďakovať Michaele za inšpiratívny recept a podeliť sa o zásluhy na tom, že ho aj moja mama pochválila!




♡♡♡

nedeľa, 27. novembra 2011

Mäso so zeleninou v tekvici


     Doteraz som o tekvici, jej úžasnej chuti a všestrannom použití iba čítala na vašich blogoch až pokým som  si jednu utešenú menšiu minule v obchode nekúpila. Doma som ju odložila, kochala sa pohľadom  a rozmýšľala nad jej transformáciou na niečo chutné.
Začala som zhromažďovať nápady, ktoré sa vykryštalizovali do nasledovného receptu.


Ešte predtým, než prejdem k samotnému postupu, musím popísať moju story s mäsom. Keďže ja ho veľmi nejedávam, nie som v jeho príprave veľmi zbehlá. Priateľ mi však pri reči o tekvici a o tom, ako mu niečo dobré z nej uvarím, pripomenul, že inak existuje aj mäso. A tak som kúpila hovädzie zadné. Čo som ale netušila bolo, že hovädzina sa varí 3 hodiny. A tak aj bolo! Preto odporúčam pre tento recept použiť akékoľvek iné, ako hovädzie. Aj keď recept nebol vôbec zlý :-)




Pre 4 osoby potrebujeme:

  •  tekvica 500g
  • mäso 600g (ja som použila hovädzie)
  • zemiaky 300g (asi jeden väčší)
  • stopkový zeler 2 stopky
  • mrkva 2 ks
  • cibuľa 1ks
  • biele víno
  • zeleninový vývar 1,5 l
  • olej
  • hladká múka
  • soľ, korenie

1. Mäso, zemiaky, tekvicu nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno, mrkvu na kolieska, zeler na polmesiačiky.

2. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mäso poprášené hladkou múkou. (Je dôležité, aby sme v hrnci mali veľa oleja, inak nám mäso bude prihárať). Prilejeme 1dcl vína a keď sa vyparí, zalejeme zmes vývarom, osolíme a okoreníme. Varíme takmer do zmäknutia mäsa. (Ja cca 2,5 hodiny.)

3. Následne pridáme mrkvu so zelerom, tekvicu a zemiaky a varíme do ich zmäknutia, zároveň sa tak dovarí aj mäso.

4. Zajedáme s chlebíkom alebo papáme len tak.

5. Recept môžeme vylepšiť tak, že budeme mäso podávať vo vydlabanej tekvici, ktorú sme  si predtým upiekli. (Na mojom obrázku je surová). Inak chutnali ste niekedy surovú tekvicu? Je dobrá, že?



Ďalšie tekvicové dielko zajtra. Prezradím len, že bude sladké a voňavé ;-)

♡♡♡

štvrtok, 24. novembra 2011

Čínske rezance s krevetami a kuracími kúskami


Keďže som na našej foodbloggers party patrila k skupinke ázijskej kuchyne (pripravovali sme sushi, ktoré vám tu hádam tiež raz sprostredkujem), trošku som sa namotala a chcela som si vyskúšať niečo síce ľahké a dostupné, ale čo by zároveň zaváňalo diaľkami a exotikou. 
A tak nech sa páči, ľahký a rýchly obed!



 
Na 4 porcie budeme potrebovať:

čínske vaječné rezance 350g
olivový olej
cibuľa 1ks
cesnak 3 strúčiky
kuracie prsia nakrájané na tenké rezance 2ks
sójová omáčka 4PL
zelerová vňať 2 stopky
kel 200g
krevety 500g
soľ, korenie

Na prípravu tohto jedla, vzhľadom na jeho objemnosť, sa mne osobne osvedčil wok (ak by niekto nevedel, že je bežne pri príprave ázijskej kuchyne používaný).
Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak pretlačíme, opražíme ich na oleji do sklovita, na to pridáme kura nakrájané na tenké plátky a opekáme, kým nezbelie. Následne prilejeme sójovú omáčku a necháme prikryté podusiť domäkka. Medzitým si dáme variť cestoviny. 
Ku kuriatku prisypeme nakrájaný stopkový zeler a nadrobno nasekaný kel a dusíme ďalšie 4-5 min. Pridáme krevety a dusíme ďalších 5 min.
Z  woku všetko vyberieme, prikryjeme, aby sa zmes zachovala teplá a upražíme v ňom uvarené rezance. Prisypeme to, čo sme odložili a servírujeme.


nedeľa, 20. novembra 2011

Luciin jablkový koláč s marcipánom

Kto sa minimálne pohybuje po slovenskej food bloggerskej scéne, určite pozná Luciu, ktorá rada varí :-) A ja som mala nedávno na food bloggers session možnosť spoznať ju aj osobne. Musím povedať, že okrem toho, čo som už vedela (že je veľmi pekná), som zistila, že je aj milá, inteligentná, veselá, super vtipná,  a tak správne strelená!  
Luciin blog už dlhšie sledujem a už pri veľmi veľa jej receptoch som si povedala:"tak toto musím vyskúšať". Určite máte rovnaké alebo podobné metódy ako ja a teda, že si kopčíte buď celé recepty aj s odkazmi alebo len linky na recepty, ktoré pred smrťou určite musíte vyskúšať (pri mojom archíve tipujem svoju smrť tak najskôr o 200 rokov). Od Lucie ich tam mám už niekoľko a konečne som sa dopracovala k prvej realizácii. A ako to dopadlo? Posúďte sami!  




Ak by vás náhodou tento príspevok taktiež inšpiroval ku kulinárskej kreativite, pracovný postup nájdete tu. Ručím vám, že určite NEOBANUJETE!

sobota, 19. novembra 2011

Kelová polievka trochu inak

Neviem ako vy, ale ja som použitie kelu v polievke inak ako takto doteraz nepoznala. Keďže mám kel rada len tak nakrájaný ne rezančeky a s cesnakom opražený na kvapke oleja dochrumakava, pokúšam sa objavovať aj jeho iné chutné uplatnenia. A ani neviem ako, napadlo mi: "čo keby som urobila kelovú krémovú?" Viem, že som neobjavila nič svetoborné, ale ja sa krémových asi nikdy neobjem.
A vy máte nejaké osvedčené kelové recepty? Sem s nimi!


Na 1 veľký hrniec (mne vyšlo cca 8 porcií)

kel 1/2 hlavy alebo 1 menšia
zemiaky 4 ks
cesnak 3 strúčiky
pór 1/2 ks
slanina podľa chuti
krúpy 200g
zeleninový vývar 3l
soľ
bylinky podľa chuti

Kel nakrájame na pásiky, pór a cesnak nadrobno, zemiaky na kocky, osolíme, pridáme bylinky a dáme všetko spolu variť (ja som použila hrniec, v ktorom netreba vodu, ale ak varíte v klasickom, budete ju musieť podliať). Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju ponorným mixérom, zriedime zeleninovým vývarom (ak ste zeleninu varili vo vode, tak ho asi nebudete toľko potrebovať). Krúpy prepláchneme a uvaríme v slanej vode domäkka (asi 20min.). Ja som krúpy varila v časti vývaru, ktorý som potom aj s krúpami vliala do rozmixovanej zeleniny. Slaninu nakrájame na pásiky, na panvici opražíme a ochutíme ňou hotovú naservírovanú polievku. Dá sa použiť aj strúhaný syr, či krutónky, je to samozrejme na každého chuti a fantázii.



nedeľa, 13. novembra 2011

Dolce all’arancia e semi di papavero - Pomarančový koláčik s makovými semiačkami






Keď som trošku labzovala po internete, zistila som, že je na talianskych stránkach dosť  populárny, len mi celkom nejde do hlavy ako si ho vedia  pripraviť, keď tam mak nikde nezoženiete (a je riskantné sa pokúšať si prepašovať čo i len malé súkromné balenie). Každopádne teda musí byť pre návštevu v Taliansku veľkou poctou, keď ju pohostia takýmto dezertom. U nás to asi nebude až taký prevrat, ale myslím, že za príspevok rozhodne stojí ;-)
Potrebovať budeme (na 1 formu srnčieho chrbáta):

cukor  150 g
vanilkový cukor 1 sáčik
vajcia 2ks 
olej 60 g
strúhaná kôra z 2 pomarančov 
amaretto 2 PL
mak 2PL (ale nabudúce dám kľudne aj viac)
šťava a dužina z 1/2 pomaranča 
štipka soli
hl.múka 200 g
prášok do pečiva 1/2 sáčika 

V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Vlejeme olej, amaretto, pomarančovú šťavu a dužinu (priečne prekrojený pomaranč najprv vyžmýkame a následne z neho lyžičkou vydlabeme dužinu bez blaniek, ide to ľahko), pridáme soľ, nastrúhame kôru z pomaranča, prisypeme mak, osolíme, preosejeme hladkú múku premiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (srnčí chrbát) a pečieme pri 180 °C cca 25-30 min.
Nabudúce, keď ho budem robiť, tak dám sťavu a dužinu z 1 celého pomaranča, prišiel mi trošku suchší (a to tam pôvodne z pomaranča šla len kôra).
Taliani si zvyknú ešte pripraviť buď cukrovú polevu z pomarančovej šťavy (250ml), cukru  (225g) a rezančekov pomarančovej kôry (25g), to sa spolu mieša na nízkom plameni, kým sa cukor nerozpustí a potom ešte 5-6 min. na vyššom plameni do zhustnutia. Následne sa koláč polovicou množstva natrie celý a druhá sa použije na dodatočné obliatie pri servírovaní.
Alternatívou je glazúra z pomarančovej šťavy (2PL), pomarančovej marmelády (3-4PL) a cukru, (1PL), ktoré sa spolu varia do rozpustenia cukru (cca 2-3min.). Následne sa glazúrou koláčik potrie. 
Ja som urobila dvojitú dávku a jeden koláčik som darovala. Ten som natrela pomarančovým džemom a poliala čokoládou. Chutil výborne! Doma nám zasa ostala jednoduchšia verzia a tá tú sme si podali natretú pomarančovým džemom a aj višňovým ;-) 
A mojou inšpiráciou bol tento recept, aj keď podobných s rôznymi obmenami existuje veľmi veľa.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...