sobota, 24. septembra 2011

Farfalle con pesto di rucola e gamberi – farfalle s rucolovým pestom a krevetami


Príprava týchto cestovín bola ako za trest. Teda skôr zháňanie surovín! Farfalle som síce našťastie našla v prvom obchode, aj keď ich bežne len tak nemávajú. Do kreviet som už musela zaangažovať aj priateľa, ktorý bol akurát v Senici. Neviem čo sa stalo, ale nemyslela som si, že to bude až taký problém. Nemali ich ani v jednom z 3 (carrefour BA, lidl BA, tesco senica) obchodov, kde sme hľadali. To ľudia tak hromadne kupujú krevety alebo ani bežne nebývajú v ponuke? Píniové oriešky, ktoré som ani nečakala, že zoženiem, som pozerala len tak „pre istotu“ tam, kde aj krevety. Nakoniec nás, čo sa kreviet týka, zachránil Kaufland Senica a píniové oriešky mali v sušených plodoch na Hlavnej stanici v BA. Potom som ich však našla aj v Jednote Rača a Tesco Myjava...Tak to už býva. A kde radi a s istotou chodíte na nákupy vy? Ktoré sú vaše osvedčené miesta?


cestoviny farfalle
píniové oriešky 50g
krevetky 200g
čerstvá rucola 2 hrste
cesnak 1 malý
strúhaný parmezán 50g + na posypanie hotového jedla
soľ
olivový olej

Farfalle dáme variť. Píniové oriešky nasucho opečieme na panvici a odložíme. Krevetky tiež na teflónke uvaríme vo vlastnej šťave, prípadne, ak jej má málo, na troške olivového oleja, prípadne aj máte doma trochu bieleho vína, to je to najlepšie.Rucolu umyjeme a dobre osušíme, pridáme cesnak, parmezán a rozmixujeme na omáčku. Osolíme a ak je príliš hustá, zriedime olivovým olejom. Hotové cestoviny scedíme, vymiešame s rucolovým pestom primiešame krevetky, posypeme opraženými orieškami a strúhaným parmezánom. Podávame.
Pozn. Ak nemáte mixér, pesto môžete pripraviť aj v mažiariku, ako ja :-)

pondelok, 19. septembra 2011

Farro con mele e gorgonzola - Pšenica s jablkami a gorgonzolou


Vonku sa čerti ženia a ja si vychutnávam toto úžasné jedlo. Ľudkovia, vrelo odporúčam vyskúšať. Neskutočne neopakovateľná chuť!


Na 1 sýtejšiu porciu potrebujeme:

• pšenica 100g
• gorgonzola 40g
• rucola 2 hrste
• jablko 1 väčšie (ja som dala dve menšie ako na foto), najlepšie odroda Granny (zelené kyslé) alebo iná kyslá
• olivový olej 3 lyžice
• balzamický ocot 1 lyžica
• med ½ lyžice
• soľ, korenie

Pšenicu si dáme vopred na niekoľko hodín napučať, potom ju dáme variť v slanej vode na cca 20 – 30 min. (ochutnávame, aj uvarená je mierne tvrdkavá). Olej, ocot, med, soľ a korenie zmiešame do zálievky. Gorgonzolu nakrájame na kúsky, lístky rucoly natrháme, ak treba, jablko nakrájame alebo nastrúhame na tenké plátky. Pšenicu scedíme a necháme vychladnúť alebo prelejeme studenou vodou. Zmiešame s ostatnými prísadami a polejeme zálievkou.
Dá sa servírovať ako hlavné jedlo, predjedlo alebo ako party pochutinka.


A už neni... :-)

štvrtok, 15. septembra 2011

Slivkový koláč s tvarohom



Kolegyňa Lubka poskytla slivky z chatkovej záhradky jej rodičov.Keďže mali bohatú úrodu a nevedeli čo s ňou, tak som jej urobila návrh: Ona poskytne základnú surovinu - slivky a ja z nich upečiem koláč. Na druhý deň sa v práci po ňom len tak zaprášilo. A musím povedať, že bol naozaj chutný. Tvaroh sa vám postará o to, že cesto nie je až také suché.



Na 1 klasický (veľký) plech

• vajcia 5 ks
• maslo 100 g
• práškový cukor 180 g
• kryštálový cukor 2PL
• hladká múka 100g
• polohrubá múka 100g
• prášok do pečiva ½ sáčika
• tvaroh hrudkový 300g (aj viac – podľa chuti)
• vanilkový cukor 2 vrecúška
• vykôstkované polené slivky 400 – 500g
štipka soli

Žĺtky, maslo a polovicu práškového cukru vyšľaháme na hustý spenený krém. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli, nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný s druhou polovicou práškového cukru. Veľký plech vymastíme a vysypeme polohrubou múkou, rozotrieme cesto a posypeme tvarohom vymiešaným s vanilkovým cukrom (ja som, neznalá pomerov, použila nehrudkový tvaroch smotanovej konzistencie, tak som ho musela na cesto natierať, preto ho aj nie je až tak vidno, avšak nabudúce určite použijem hrudkový, ktorý sa viac hodí a lepšie nanáša). Umyté vykôstkované slivky pokrájame, ponárame z vnútornej strany do kryštálového cukru a rovnomerne ukladáme na povrch koláčika. Vložíme do rúry a pomalšie pečieme pri 150 °C cca 30 min. Vytiahneme po "slamkovom" teste.

štvrtok, 8. septembra 2011

Fettuccine con madorle, pomodori e basilico - Fettuccine s mandľami, paradajkami a bazalkou




fettuccine 100g
lúpané mandle 30g
paradajka 1ks
čerstvé lístky bazalky 1 viazanička
cesnak 1 strúčik
strúhaný parmezán podľa chuti
feferonka ½ papriky
olivový olej podľa potreby
mandle sekané na ozdobu
soľ

Fettucine dáme variť. Mandle rozmixujeme v mixéri (ja mixér nemám, použila som mažiarik), pridáme cesnak, bazalku, olúpané paradajky - bez vnútornej dužiny so semiačkami, strúhaný syr, rozdrobenú feferónku, dochutíme soľou, zjemníme olivovým olejom. Fettucine scedíme a zmiešame s pripravenou pastou. Podľa chuti primiešame paradajky na kocky, sekané mandle, eventuálne ešte posypeme strúhaným syrom.
Takto pripravené cestoviny som jedla po prvý krát. Sú veľmi chutné a určite sa k nim ešte vrátim :-)

PS: ospravedlňujem sa za foto, neviem, čo s blogspot-om, ale takto mi degradoval fotku...hoci v skutočnosti vyzerá omnoho živšie :-(

sobota, 3. septembra 2011

Spirali con rucola, tonno e peperoni grigliati - špirálky s rukolou, tuniakom a grilovanou paprikou


Dávno sme nemali niečo rukolové.
Po minulé roky ju mama aj sadila, je to taká úplne nenáročná rastlinka, hneď vyraší a pekne rastie, ale vždy nám ju niečo začalo požierať, takže z toho mali hody skôr húsenice. A tak som si tentokrát rukolu kúpila hotovú. Škoda, že semienka u nás nedostať. Alebo že by áno?...



krátke cestoviny – ja špirálky
rukola
paprika
tuniak – konzerva (nie drvený)
čerstvé lístky bazalky
olivový olej
citrónová sťava
oregano
soľ

Cestoviny dáme variť. Medzitým si ugrilujeme papriku (ja v mikrovlnke). Uvarenú cestovinu ešte po zliatí prelejeme studenou vodou a premastíme olivovým olejom. Pridáme rukolu potrhanú na kúsky, kúsky tuniaka, papriku nakrájanú na pásiky, bazalku, oregano, prelejeme olejom a citrónovou sťavou a dochutíme soľou. Podávame
Mňam!

piatok, 2. septembra 2011

Pečený králik




Zajačie mäso moc nemusím. Neviem, či som fajnová alebo som ho ešte nejedla správne pripravené, ale príde mi také suché a pokusy o jeho rozžutie nekonečné...
Minule sme sa po prvý krát podujali na túto výzvu a skúsili ušiačika pripraviť podľa seba. Výsledok sa nám páčil a mäsko dostalo pridanú hodnotu vďaka prešpikovaniu slaninkou. K tomu pečené zemiaky, zeleninový šalát...obedovááááť!

Množstvá podľa chuti
    • zajačie nohy
    • slaninka
    • cesnak
    • čerstvé lístky šalvie
    • čerstvé vetvičky pamajoránu – oregana
    • čerstvé stonky petržlenu
    • paradajkový pretlak
    • soľ, bazalka, prípadne iné bylinky podľa chuti
    • olej
Labky prešpikujeme slaninou a cesnakom a nasolíme. Vložíme do vymasteného pekáča, „postrašíme“ paradajkovým pretlakom, keď zostane, vlejeme ho ešte do vývaru, posypeme bylinkami. Na každý kúsok stehienka položíme šalviový lístok. Obložíme slaninou a strúčikmi cesnaku. Prikryjeme vetvičkami oregana a petržlenu. Pečieme pri 180°C cca 1 až 1,5 hod. 

Tá vôňa, čo sa šírila prilákala aj nevolaných hostí...



ktorí sa tiež tvárili spokojne :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...